• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

20.11.2021

22:54

POLJACI PRSKALI MIGRANTE OPASNIM HEMIKALIJAMA! Javljali se lekaru sa opekotinama i plikovima po koži, beloruske vlasti pokrenule istragu i pozvale UN da reaguju!

AP/Tanjug

Vesti

POLJACI PRSKALI MIGRANTE OPASNIM HEMIKALIJAMA! Javljali se lekaru sa opekotinama i plikovima po koži, beloruske vlasti pokrenule istragu i pozvale UN da reaguju!

Podeli vest

Poljske snage bezbednosti za rasterivanje migranata sa granice koristile jaka hemijska sredstva koja izazivaju opekotine i plikove po koži i teške iritacije disajnih organa. Belorusija traži da UN reaguju

Poljske snage bezbednosti prskale su migrante na beloruskoj granici opasnim hemikalijama da bi ih rasterale. To je izašlo na videlo nakon što je veliki broj nesrećnih izbeglica i beloruskih graničara javio lekarima zbog opekotina i plikova po koži, kao i teških iritacija disajnih organa. Beloruske vlasti pokrenule su istragu o tome i pozivaju UN da reaguju zbog nehumanog ponašanja Poljske.

Tražili lekarsku pomoć

Prema pisanju medija u Minsku, nakon što su Poljaci u utorak upotrebili vodene topove da rasteraju oko 4.000 migranata sa svoje granice, desetine migranata su se javile medicinskim radnicima sa neobičnim simptomima. U pitanju su bile jake glavobolje, otežano disanje, iritacije sluzokože, kao i hemijske opekotine po telu. Nakon što su se sa tim istim simptomima lekarima javili i beloruski graničari, koji su takođe bili na meti poljskih vodenih topova, vlasti u Minsku pokrenule su istragu.

Terali ih kao insekte

U uzorcima tla i trave našli smo insekticid koji je u velikim koncentracijama opasan po ljude

Naučnici su prikupili uzorke sa tela migranata i graničara, kao i uzorke tla i trave oko granice, te su došli do zapanjujućih rezultata. Beloruski naučnik Sergej Usanov, sekretar odeljenja za hemiju i ekologiju pri nacionalnoj akademiji nauka, kazao je da su Poljaci na granici koristili čak 39 hemijskih jedinjenja, od kojih su neka veoma jaki alergeni.

- U uzorcima tla i trave našli smo insekticid deltametrin. Kad njegova koncentracija pređe dozvoljen prag, on postaje opasan po ljude - kazao je Usanov.

Foto: AP/Tanjug

On je dodao da su naučnici pronašli i ekstrakt ljute paprike, kapsaicin.

- On ima jaka zapaljenska svojstva i iritira sve sisare, uključujući i ljude. Nađen je i njegov izomer dihidrokapsaicin, koji ima ista svojstva. Osim toga, u uzorcima je otkriven i kamfor, koji je slabo rastvorljiv u vodi i ima blago iritirajuće dejstvo - kazao je Usanov.

Neprihvatljivi postupci poljskih graničara

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je u petak telefonom sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom o migrantskoj krizi.
- Oba lidera su izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog neprihvatljivih, brutalnih postupaka poljskih graničara, uključujući upotrebu grube sile i specijalnih sredstava - prenosi ruska agencija "RIA Novosti".

Ugrožavanje života

Prema njegovim rečima, Poljaci su koristili i sredstva za rastvaranje navedenih jedinjenja, koja su takođe opasna.

- Budući da sve navedeno ne može da se rastvori u vodi, korišćeni su benzol, derivati toluena i estri masnih kiselina. Sve te hemikalije pripadaju grupi alergena, te neki ljudi imaju veoma jaku reakciju na njih - objasnio je beloruski naučnik, ističući da su sve navedene hemikalije naročito opasne za ljude koji imaju hronične respiratorne bolesti.

Kako mediji prenose, Belorusija će rezultate istrage proslediti UN.

- Belorusija očekuje da će UN reagovati na to što je zemlja EU ugrozila živote izbeglica, budući da "tolerantni" Zapad, koji se uvek revnosno zalaže za poštovanje ljudskih prava, u ovom slučaju sramno ćuti - pišu beloruski mediji.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija