• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.11.2021

07:56

EVROPSKI SATELIT SNIMIO RUSKU ZABRANJENU ZONU U HABAROVSKOJ OBLASTI! Ovo mesto krije veliku tajnu i još veću moć, a ni danas niko ne za odgovor na ključno pitanje! /VIDEO/

Printskrin Tviter/Copernikus.ru

Vesti

EVROPSKI SATELIT SNIMIO RUSKU ZABRANJENU ZONU U HABAROVSKOJ OBLASTI! Ovo mesto krije veliku tajnu i još veću moć, a ni danas niko ne za odgovor na ključno pitanje! /VIDEO/

Podeli vest

"Zabranjena zona", najintrigantnije mesto Habarovske teritorije u istočnom Sibiru - jedinstveni planinski masiv Kondjor. Zabrane su uvele vlasti jer se ovde nalaze ogromne zalihe platine, jednog od najvrednijih i najotpornijih plemenitih metala

Kondjor je misterija jer je jedini planinski masiv na svetu koji formira neverovatno pravilan krug. Nalazi se u regionu Ajano-Maj u okrugu Habarovsk, a nedavno je njegovu satelitsku fotografiju objavio i sistem za satelitsko nadlgedanje EU Kopernikus.

Fotografija koju je, kako se navodi, snimio satelit Sentinel 2, otkriva gotovo savršen krug u planinskim masivima ruskog jugoistoka oko reke Amur, koji i danas podstiče različite teorije i nagađanja.

Krenimo redom. Geolozi, rudari i radnici jedini su koji ovde imaju pristup, ostalima je ulazak i boravak na teritoriji planinskog prstenastog masiva zabranjen, retki posetioci moraju da dobiju posebnu dozvolu.

Klima je surova, ledeni vetrovi nemilice duvaju sa Ohotskog mora, uslovi za rad su preteški, iako radnici imaju topao smeštaj, parna kupatila, sportsku salu,

Prema nekim procenama, iz ovog rudnika godišnje se iskopava platina u vrednosti od 115 miliona evra, a otkriveno je sedamdesetih godina prošlog veka kada su rudari, kopajući zlato, u aluvijalnim naslagama reke Kondjor našli platinu i tada je sve počelo.

Eksploatacija platine počela je 1984. godine. Nakon otkrića najvećih svetskih ležišta ovog dragocenog i retkog metala, otkriven je i endemski mineral nazvan konderit, legura bakra, olova, rodijuma, platine i iridijuma. Tu su i ležišta crnog granita i plavog kalcita.

 

 

Do danas je dosta uloženo i u infrastrukutru oko rudnika, a 2014. godine izgrađen je aerodrom Urgalan. To, međutiim, nije učinilo ovo daleko područje dostupnim običnom svetu, jer je avionski prevoz omogućen samo naučnicima i radnicima.

Ne zna pouzdano kako je ovaj impozantni krater nastao, a najbliža istini je teorija je da je formiran procesom intruzije - hlađenjem i kristalizacijom magme ispod površine zemlje. Zbog njegovog skoro savršenog kružnog oblika, postoje i teorije da je bio baza vanzemaljaca, ali i da ga je napravio meteor. 

Spoljni prečnik masiva je oko 8 kilometara, a visina ide od 1,2 do 1,4 km. Na severu planinskog obruča nalazi se jaz između oboda. Kroz njega iz centralnog jezgra protiče reka Kondjor.

Postoji još jedna zanimljivost. Ležišta minerala imaju skoro pa tačno definisane granice. Zbog toga je ekstrakcija i distribucija mineralnih stena koje nastaju u Kondjoru veoma efikasna, a planinski venac nazvan "zlatni rudnik".

Ruska Federacija je po eksploataciji platine druga u svetu, odmah iza Južnoafričke republike, a najveći rudnici nalaze se na Tajmiru, Uralu i Kondjoru. Zimbabve je treći na svetu po proizvodnji platine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija