• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik/Sputniknews

15.12.2021

13:31

BRAT SI STAO UZ PUTINA! Kremlj otkrio detalje razgovora ruskog i kineskog lidera, Peking će podržati Moskvu u ključnoj odluci!

Reuters

Vesti

BRAT SI STAO UZ PUTINA! Kremlj otkrio detalje razgovora ruskog i kineskog lidera, Peking će podržati Moskvu u ključnoj odluci!

Podeli vest

Razgovor predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga, lidera Rusije i Kine, bio je veoma pozitivan, to je bio razgovor dvojice prijatelja, rekao je pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov. Dodao je i da je kineski lider podržao zahtev Moskve Zapadu za garancije bezbednosti

- Razgovor je održan putem video-veze, trajao je oko sat i po, ali se odvijao uz simultano prevođenje pa su lideri za taj sat i po uspeli da razgovaraju bukvalno o svim važnim problemima kako u bilateralnim odnosima, tako i o međunarodnoj agendi. Najvažnije je, čini se, što je razgovor bio veoma pozitivan, to je razgovor dvojice kolega, dvojice prijatelja, lidera dve velike prijateljske države - istakao je Ušakov.

Oba lidera su tokom razgovora konstatovala da su odnosi dve zemlje dostigli neviđeno visok nivo i da se veoma uspešno razvijaju.

Foto: AP/Tanjug

Video samit lidera Rusije i Kine


- Predsednik Kine je čak slikovito rekao da iako naši bilateralni odnosi nisu saveznički, po svojoj čvrstini i efikasnosti oni čak prevazilaze taj saveznički nivo. Dakle bilateralnim odnosima je data najviša ocena - precizirao je pomoćnik ruskog predsednika.


Si podržava ideju Rusije o bezbednosnim garancijama


Si je tokom razgovora podržao rusku inicijativu o formiranju sistema bezbednosnih garancija, rekao je Ušakov.

- Ono što je veoma važno jeste da je predsednik Kine istakao da razume zabrinutost Rusije i da u potpunosti podržava našu inicijativu i izradi odgovarajućih bezbednosnih garancija za Rusiju. Strane su se dogovorile da po tom pitanju održavaju kontakte. Informisaćemo kineske kolege o tome kako će se odvijati pregovori i kontakti u vezi tog sa američkim i NATO partnerima - rekao je Ušakov.

Foto: AP/Tanjug

Predsednik Rusije Vladimir Putin

Takođe, ruski lider je obavestio svog kolegu da su predstavnicima SAD predati danas konkretni predlozi za formulisanje pravnih garancija osiguravanja bezbednosti Rusije.

- Putin je istakao da smo spremni da odmah počnemo pregovore o ovom krajnje važnom pitanju koji se tiče osiguravanja bezbednosti Rusije, te je izrazio nadu da će Amerikanci i NATO pozitivno odreagovati na to - saopštio je Ušakov.

AUKUS podriva nuklearnu ravnotežu

Lideri Rusije i Kine su se složili da blok AUKUS (SAD, Velika Britanija i Australija) podriva nuklearnu ravnotežu i povećava napetost u regionu, dodao je Ušakov.

- Izražena je zabrinutost zbog aktivnosti Amerikanaca na rekonfiguraciji aktuelne situacije u Azijsko-pacifičkom regionu. S tim u vezi i sa naše i sa kineske strane je data negativna ocena povodom formiranja novih saveza kao što su indo-pacifička četvorka 'Kvad' i američko-anglo-australijski savez AUKUS. Kako je rečeno, ovaj drugi savez podriva i temelje režima nuklearnog neširenja i uopšte povećava vojne tenzije u regionu - rekao je pomoćnik predsednika.

Formiranje nezavisne finansijske strukture

Putin i Si dogovorili su se da formiraju nezavisnu finansijsku strukturu na koju ne mogu uticati druge zemlje.

Foto: AP/Tanjug

Razgovor ruskog i kineskog lidera


- Posebna pažnja je posvećena potrebi da se intenziviraju napori usmereni na formiranje nezavisne finansijske infrastrukture za trgovinske operacije između Rusije i Kine. Misli se na formiranje strukture na koju ne mogu uticati treće zemlje - objasnio je Ušakov.

Putin i Si se zalažu za povećanje udela nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini, kao i za proširenje saradnje kako bi se ruskim i kineskim investitorima omogućio pristup berzama Rusije i Kine.

Predsednik Rusije informisao je Sija i o svom razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Ruski lider je istakao da je u suštini razgovor bio sadržajan i koristan.

- Naš predsednik je rekao da je predočio Bajdenu situaciju u vezi sa rastućim pretnjama po ruske nacionalne interese od strane SAD i bloka NATO koji dosledno premeštaju svoju vojnu infrastrukturu blizu ruskih granica. U tom kontekstu naš predsednik je ukazao na potrebu hitnog pokretanja ozbiljnih pregovora i sa SAD i sa NATO-om u cilju izrade međunarodno-pravnih garancija bezbednosti naše zemlje koje bi isključivale dalje napredovanje Alijanse na istok i raspoređivanje sistema naoružanja koji ugrožavaju Rusiju na teritoriji Ukrajine i susednih država - rekao je Ušakov.

Samit "petorke" SB UN

Putin i Si takođe su razgovarali o inicijativi Rusije da se održi samit "petorke" zemalja-članica Saveta bezbednosti UN. Oba lidera smatraju da je ta ideja veoma korisna i radiće na tome da se realizuje sledeće godine.

- Pored toga lideri su istakli da se saradnja na međunarodnim pitanjima razvija veoma uspešno, naglasivši da je rusko-kineska saradnja stabilizujući faktor u međunarodnim poslovima - konstatovao je Ušakov.

Lideri su razgovarali i o Samitu za demokratiju koji su organizovale SAD, te su se složili da je bio kontraproduktivan. Bilo je govora i o saradnji u formatu "Rusija-Indija-Kina" (RIK). Kako je saopšteno, planirano je da se samit u tom formatu održi u bliskoj budućnosti. Tokom video-samita razgovarano je i o isporukama gasa gasovodom "Snaga Sibira 2".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Đurđa

pre 2 godine

Agresija SAD, EU i NATO na Rusiju ima još tri prepreke. To su Kosovo i Metohija, Republika Srska i Republika Srbija. Dovođenjem Srbije u situaciju da prizna nezavisnost lažne države, da prizna tzv. genocid u Srebrenici (opštinski genocid) i da se odrekne Republike Srska, srpski narod bi izgubio dušu i nezavisnost. Rusija bi postala otvorena za sveukupnu agresiju na njene granice. Ciljevi te agresije su uništenje države Rusije i stvaranje nekoliko marionetskih državica i osvajanje sveukupnih bogatstava Sibira. Jasno je da je pored same Rusije i Kina zainteresovana za ta bogatstva pa je razumljiva saradnja Rusije i Kine u pogledu zaštite od tzv. demokratskog sveta. Zato se i Kina nalazi u jednoj vrsti opkoljavanja i pretnji kako bi bila sprečena da se posveti eventualnoj odbrani Rusije. Srbija mora da se odbrani, da odbrani Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku. Priznavanje lažne države i lažnog genocida bilo bi priznanje da je agresija NATO pakta 1999. godine bila opravdana i da je Srbija sama kriva za to, bez prava na obeštećenje za žrtve bombardovanja, za sveopšta razaranja i posipanje teritorije osiromašenim uranijumom.

sledeća vest

Izbori 2024

Sve o izborima 2. juna! Ko, gde i zašto bojkotuje i zašto nikome ništa nije jasno?! Da stavite čoveka u Amazoniju bez Gugl mapa lakše bi se snašao...
Izbori 2024

Sve o izborima 2. juna! Ko, gde i zašto bojkotuje i zašto nikome ništa nije jasno?! Da stavite čoveka u Amazoniju bez Gugl mapa lakše bi se snašao...

Mesecima je trajalo preganjanje i pregovaranje oko termina i vrste izbora, a kada je pao kakav-takav dogovor vlasti i opozicije, usledila je nikad kraća i nikad nevidljivija kampanja, pa retko ko ima utisak da će veliki deo Srbije za šest dana ponovo izaći na birališta, a da već u četvrtak u ponoć počinje čuvena predizborna tišina.

27.05.2024

10:05

Vesti

Male boginje u KBC "Zemun": Obolela četiri zdravstvena radnika
Društvo

Male boginje u KBC "Zemun": Obolela četiri zdravstvena radnika

U Bolnici za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra "Zemun" četiri zdravstvena radnika obolela su od morbila, a kako je za potvrdila dr Slavica Maris, epidemiološkinja i načelnica Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, oni su oboleli u periodu od 12. do 21. maja.

27.05.2024

15:32

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija