• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

06.12.2019

12:31

LEČIO JE LJUDE KAO LEKAR I KAO PESNIK! Na današnji dan rođen je čika Jova Zmaj! (VIDEO)

Live TV

LEČIO JE LJUDE KAO LEKAR I KAO PESNIK! Na današnji dan rođen je čika Jova Zmaj! (VIDEO)

Podeli vest

Danas je 6. decembar, dan kada je 1833. rođen srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, član Srpske kraljevske akademije. Pre medicine koju je završio u Pešti, studirao je prava u Pešti, Pragu i Beču

Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Kao pesnik razvijao se pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića. Osnovao je i uređivao književni list "Javor", satirične listove "Zmaj", "Žiža", "Starmali" i poučni dečji list "Neven", neprevaziđen i po sadržini i po umetničkim i grafičkim rešenjima.

1492 - Španski moreplovac italijanskog porekla Kristifor Kolumbo otkrio je ostrvo Hispaniola. Na njemu se danas nalaze dve države - Haiti i Dominikanska Republika.

1877 - Američki pronalazač Tomas Edison demonstrirao je u Vest Orindžu u Nju Džersiju prvi zvučni snimak.

1917 - Skupština u Helsinkiju proglasila je nezavisnost Finske, koju je priznala sovjetska Rusija. Finska je posle Napoleonovih ratova potpala pod vlast Rusije i 1809. postala je veliko vojvodstvo u sastavu ruskog carstva. Do tada ona je bila sastavni deo Švedske.

1921 - Potpisan je sporazum kojim je uspostavljena Irska Slobodna Država. Iz njenog okvira izuzeta je Severna Irska, odnosno veći deo Alstera, koja je ostala sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva.

1941 - U bici za Moskvu, sovjetska armija je u Drugom svetskom ratu prešla u protivofanzivu protiv nemačke vojske koja je sve vreme, do tada, napredovala od početka rata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija