• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin.rs

06.05.2021

08:11

PUT MOŠTIJU NAJVEĆEG SRPSKOG SVETITELJA! Upokojen u Bugarskoj, sahranjen u Mileševi, a onda su Turci napravili KOBNU GREŠKU!

Live TV

PUT MOŠTIJU NAJVEĆEG SRPSKOG SVETITELJA! Upokojen u Bugarskoj, sahranjen u Mileševi, a onda su Turci napravili KOBNU GREŠKU!

Podeli vest

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, bio je raški plemić, svetogorski monah, iguman manastira Studenica, prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve!

Na današnji dan 6. maja 1237. u manastiru Mileševa sahranjene su mošti Rastka Nemanjića – Svetog Save.

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, bio je raški plemić, svetogorski monah, iguman manastira Studenica, prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i osnivačem srpske crkve, koja ga slavi kao sveca.

Sveti Sava je dva puta išao na hodočašća na kojima je obilazio Palestinu, Jordan, Vitlejem. Pri povratku sa drugog hodočašća, 1236. godine, smrt ga je sačekala u Trnovu u Bugarskoj.

Kralj Vladislav preneo je njegovo telo u manastir Mileševa. Mnogo godina kasnije, krajem 16. veka, Sinan paša je preneo njegove mošti u Beograd i spalio ih na Vračaru u Beogradu. 1775.

Sava je proglašen za sveca, a od 1823. po naredbi kneza Miloša Obrenovića, Sveti Sava se slavi kao školska slava 27. januara Na mestu gde su spaljene njegove mošti, na Vračaru, podignut je Hram Svetog Save, jedno od najvećih pravoslavnih svetilišta na planeti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija