• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. Duduković

24.06.2021

11:30

ONA JE OD "ŽVRLJE" NAPRAVILA UNOSAN BIZNIS! Mina Vesković, profesorka književnosti, u serijalu "Uspešne žene Beograda" otkriva TAJNU SVOG USPEHA!

Informer

Live TV

ONA JE OD "ŽVRLJE" NAPRAVILA UNOSAN BIZNIS! Mina Vesković, profesorka književnosti, u serijalu "Uspešne žene Beograda" otkriva TAJNU SVOG USPEHA!

Podeli vest

Savetujem svakoga da konkuriše za državnu pomoć, jer je to veliki podstrek za mlade preduzetnike, kaže Mina

Dečji crteži za Minu Vesković (37), profesorku književnosti iz Beograda, postali su više od uspomene koju će sačuvati u fascikli ili fioci. 

Inspirisana nacrtanim Čiča Glišom svoje ćerke, ona je razvila čitav biznis i napravila brend "Žvrlja", a njena mala radionica, gde nastaje nakit preslikan sa papira koji su prethodno išarali mališani, uspešno posluje već pet godina.

Ona kaže da je na ideju došla tako što je želela da sačuva prvi ćerkičin crtež, ali tako da ga uvek ima uz sebe. 

Uspomene

- I pre nego što sam započela ovaj posao, zanimao me je unikatni nakit i kako on nastaje, ali sam bila potpuni laik. Pre samog početka posla morala sam da savladam osnovne tehnike zlatarskog zanata kako bih mogla da otvorim ovu firmu i to je ujedno bio moj prvi korak. Prednost mog poslovanja je to što ništa nisam znala  o ovom poslu, pa nisam imala stegu da pitam sve do najsitnijeg detalja one koji su već uplovili u svoju priču - kaže Vesković.

Najveći uspeh

Mina Vesković kaže da je "plodove" svog rada ubrala, ali da je njen najveći uspeh bio kada je u gradu videla žvrlju na nepoznatoj ženi:
- U Srbiji nije lako biti mali proizvođač i ja posle pet godina još ne mogu da odahnem. Ipak, za lično moj uspeh presudno je što je sve ovo nastalo iz hobija, a ne iz namere da bude biznis. "Žvrlja" je uspomena na detinjstvo mog deteta i to mi daje lični pečat i priču.

Ona dodaje da joj je suprug bio velika podrška i da ju je uputio kod najboljih ljudi koji se bave izradom nakita, odnosno zlatara. 

- Kada sam se dobro raspitala o zlatarskom zanatu, osnovala sam firmu i to je bio najlakši korak. Obratila sam se Agenciji za privredne registre (APR), popunila formulare, registrovala firmu i otvorila račun. Nije mi bilo potrebno puno novca, pa nisam nisam konkurisala za finansijsku pomoć države. Iskreno, u to vreme nije mi to ni bilo ponuđeno, a kasnije nisam ispunjavala uslove, jer sam već osnovala firmu. Svakako savetujem svima da konkurišu za ovaj vid pomoći, jer je sjajno i veliki je podstrek za mlade preduzetnike - priča Mina.

Foto: Informer

Ova uspešna žena kaže da nije pravila čak ni biznis plan, jer je u svojoj najbližoj okolini imala ljude koji su racionalni i koji su joj mnogo pomogli. 

- Biznis plan, postavljanje očekivanja, za mene je to delovalo zastrašujuće, i ne mislim da je on neophodan za početak bilo kog posla. Takođe, mislim da on može da vam odloži poslovanje, jer sadrži neke rokove i temeljno definisane planove. Moj savet je da se prvo započne posao, pa da se tek onda pravi statistika - kaže ona.

Najteže doći do kupca

Na pitanje koliko je novca uložila u svoj biznis ona kaže da nije čak ni kredit podigla, jer je počela sa najneophodnijim mašinama i tehnikom koja se kasnije podizala na viši nivo, pa je ulagala od postignute zarade.  

"Žvrljinih" pet saveta za uspešan biznis

* Ljubav prema onome što želite da radite 
* Budete svoji u realizaciji poslovanja
* Prihvatite podršku porodice i prijatelja
* Pitajte sve što ne znate i istražujte 
* Razmenjujte iskustvo sa malim preduzetnicima 

- Novac nije bio problem, koliko plan kako da dođem do kupca. Bilo je zapravo najteže formulisati ko je kupac "Žvrlje" i  kako dopreti do njega, kao i da li ću uspeti da održim ovaj posao. Srećom, interesovanje okoline, majki, tetaka, baka i drugarica bilo je ogromno, pa sam prvih godinu dana bila samo "na nuli", što je odlično - kaže ona. 

Radionica "Žvrlja" se reklamira preko društvenih mreža, ali Mina kaže da je varka da je to besplatno.

- Sada dosta ulažem u svoj marketing, koji radim uglavnom preko interneta, i tome sam dosta posvećena. Srećom, sav tehnički deo i izradu rade dvojica majstora koji su sa mnom od početka i to je moja najveća sreća. U budućnosti planiramo da unapređujemo tehniku rada i da pored plemenitih metala uvrstimo i druge materijale, kao što je ukrasno kamenje - kaže vlasnica ove radionice.

PROJEKAT FINANSIRA KABINET MINISTRA ZA INOVACIJE I TEHNOLOŠKI RAZVOJ U SARADNJI SA GRADOM BEOGRADOM

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija