• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

30.09.2020

20:58

NAPRAVITE NAJUKUSNIJI DOMAĆI AJVAR BEZ KONZERVANSA NA STARINSKI NAČIN! Provereno dobar recept!

Live TV

NAPRAVITE NAJUKUSNIJI DOMAĆI AJVAR BEZ KONZERVANSA NA STARINSKI NAČIN! Provereno dobar recept!

Podeli vest

Osnovni recept za ajvar je jedan ali, kao što i svako ko ajvar i sam pravi zna vrlo dobro, varijacija, malih i velikih tajni kako se ajvar priprema ima nebrojeno mnogo.

 

Ono što razlikuje prosečan od najboljeg ajvara jesu najkvalitetniji prirodni sastojci, dobro poznavanje procesa pripreme i veliko iskustvo da se dugim kuvanjem na niskoj temperaturi dobije prava tekstura i ukus. Upravo zato se ovi recepti ljubomorno čuvaju i prenose sa generacije na generaciju, kao pravo malo porodično blago.

Sastojci:

4kg kvalitetne i zrele slatke crvene paprike, najbolje Kurtovske kapije

2dl suncokretovog ulja

1-2 kašike vinskog sirćeta

so po ukusu

Priprema:

Operite i osušite paprike, pa ih ispecite na roštilju na tihoj vatri dok ne pocrne i potpuno ne omekšaju.

Pečene paprike stavite u poklopljeni sud i držite ga na toplom mestu kako bi se paprike  uparile i lakše oljuštile. Za pikantnu verziju dodajte i ljute papričice po ukusu.

Postoji više načina kako da što lakše oljuštite paprike. Jedan od njih je da pečene paprike potopite u ledenu vodu u koju ste dodali i kockice leda, ova procedura brzo skida kožicu sa paprike, ali je u isto vreme natapa vodom pa će paprike zahtevati duže ceđenje. Drugi način jeste da ostavite paprike neko vreme na toplom u poklopljenom sudu u koji ste ih ređali tokom pečenja kako bi se potparile tako da se lakše oljušte. Kada se oljušte, paprike očistiti i od peteljki i semenki.

Za koji god način ljuštenja paprike da se odlučite, nakon ljuštenja paprike moraju dobro da se ocede od vode. Najbolje je ostaviti ih preko noći uvijene u gazu okačenu da visi kako bi se sva tečnost iz paprika dobro ocedila.

Očišćene i oceđene paprike sitno iseći i staviti u pliću široku šerpu za kuvanje koju ste prethodno podmazali uljem. Ostatkom ulja preliti paprike u šerpi i ostaviti dvadesetak minuta da paprike upiju ulje.

Počnite sa zagrevanjem i kada počne da ključa smanjite temperaturu tek koliko da ajvar može da krčka uz stalno mešanje da ne zagori. U zavisnosti od količine koju spremate ovaj korak može da traje 3 i više sati, a ajvar je gotov kada sva tečnost ispari, a masa postane gusta i ujednačena.

Pred kraj kuvanja dodajte sirće i so po ukusu.

Gotov ajvar sipajte u prethodno sterilisane staklene tegle i stavite ih u rernu zagrejanu na 200C i zapecite 10tak minuta. Zatim nalijte uljem da sprečite kontakt vazduha i ajvara, zatvorite ih poklopcem, položite ih naopako tako da stoje na poklopcu i ostavite na toplom da se polako hlade, najbolje umotane u ćebe tokom sledećih 36 do 48h. Ohlađene tegle čuvajte na mračnom i hladnom mestu, najbolje u ostavi gde mogu da stoje oko šest meseci, a otvorene u frižideru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17