• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Društvene mreže

10.11.2021

15:33

DA LI VAM NEDOSTAJE VITAMIN D? Dva simptoma upozoravaju da vam je hitno potreban!

Live TV

DA LI VAM NEDOSTAJE VITAMIN D? Dva simptoma upozoravaju da vam je hitno potreban!

Podeli vest

Manjak vitamina D je vrlo rasprostranjen, naročito je to slučaj u zimskim mesecima

Razlog tome je činjenica da ljudski organizam proizvodi ovaj važan vitamin kad je dovoljno dugo izložen suncu tokom dana, a zimi ne provodimo toliko vremena napolju.

Vitamin D je neophodan za očuvanje zdravlja kostiju, mišića i zuba, ali se njegov deficit teško otkriva.

Najsigurniji način je da proverite nivo u krvi, ali čak i ako to ne učinite, možete proceniti da li osećate neki od simptoma koji ukazuju na avitaminozu. 

Prvi je čest i intenzivan umor i neodređena slabost, koju možda osećate kad se penjete uz stepenice, pa čak i kad ustajete s poda ili iz neke vrlo niske stolice.

Foto: Shutterstock

Manjak vitamina D je vrlo rasprostranjen, naročito je to slučaj u zimskim mesecima

Drugi je bol u kostima koji nastaje kao posledica mikrofraktura - sitnih pukotina koje su tanke poput vlasi kose - ali oslabljuju kost i dovode do bola. Moguće je da kost čak bude osetljiva na dodir - primera radi, rebro ili potkolenica mogu biti bolni pod pritiskom. Bol može da se javi i u donjem delu leđa, ali i u kukovima ili stopalima.

U oba slučaja treba hitno proveriti vitamin D u krvi i uzeti suplemente u skladu sa terapijom koju će prepisati lekar.

Pogledajte i kojih 9 stvari je kardiolog zabranio svojim bližnjima: 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija