• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

02.01.2023

11:35

DA LI ZNATE KOLIKO SATI DNEVNO DECA U SRBIJI PROVEDU NA INTERNETU? Brojka će vas šokirati! Nova godina počela crnom statistikom!

printscreen

Live TV

DA LI ZNATE KOLIKO SATI DNEVNO DECA U SRBIJI PROVEDU NA INTERNETU? Brojka će vas šokirati! Nova godina počela crnom statistikom!

Podeli vest

Srbija je prva zemlja u Evropi prema prosečnom vremenu provedenom na internetu mlađih od 18 godina. Da li je to razlog povećanog broja vršnjačkog nasilja?

Deca usvajaju loše navike zato što ih je lakše usvojiti nego one dobre. Kako vreme odmiče, sve ih je teže korigovati. Period korona virusa trajao je više od dve godine i ostavio trajne posledice na mališane svih uzrasta u celom svetu. Autorka knjige "Deca uče od nas", Bojana Stanković, za čitaoce portala Informer.rs iznela je šokantne podatke i brojeve koji će sve roditelji naterati da razmisle pre nego što detetu daju digitalni uređaj u ruke.

Foto: printscreen

 

- Doba pandemije je digitalno doba kada su deca bila primorana da sede satima ispred neke vrste ekrana. Oni su bili izolovani i provodili vreme na internetu. Šta god da radimo dva - tri sata svakog dana, za godinu dana postaćemo zavisni - bilo to dobro ili loše, usvajamo tu naviku - objašnjava naša sagovorica. 

U poslednje dve godine deca su postala asocijalna, povećan je broj vršnjačkog nasilja, dece koja su agresivna i nervozna  - ističe Bojana i dodaje da neretko zanemaruju školske i vanškolske aktivnosti.

- Deca su neispavana. U jednoj od studija izvedenoj u Srbiji nakon korone 90 posto učitelja primetilo je kod dece nezainteresovanst i opadanje IQ-a. Šokirala nas je činjenica da deca najčešće koriste internet nekon ponoći kad roditelji odu u krevet. Sutradan dolazi do poremećaja kognitivnih sposobnosti, čitavog nervnog sistema i naravno da nemaju fokus i koncentaciju na časovima - nabraja Bojana. 

Foto: printscreen

 

Deca u Srbi dnevno provedu na internetu između pet i šest sati.

- Šta god da gledaju na internetu, to je previše. Najčešće gledaju sadržaj koji je beskorisan i štetan.Ako dete ide u školu 7 sati i na internetu provede još toliko, logično je da nema vremena ni za šta drugo. Preko 80 posto dece nam je izloženo internetu između 5 i 6 sati dnevno. Zvanično smo postali prva zemlja u Evropi, dok je Nemačka taj broj uspela da svede na oko 12 procenata. U Kini su masovno počele da se zatvaraju kompanije koje su proizvodile video-igre agresivnog sadržaja jer im je postalo jasno da će imati veliki problem u budućnosti -  ističe autorka.

Foto: printscreen

 

Po prvi put psihijatri se u našoj zemlji susreću da masovnim lečenjem zavisnosti od digitalnih uređaja.

- Čak su i psihoterapeuti šokirani kada im se jave majke koje kažu kako dete od 16 godina tri meseca ne spava i kako je postalo agresivno. Često se roditelji tek tada obrate za pomoć, a neretko ni sami lekari nisu sigurni kako da im pomognu - navodi Bojana.

Roditelji moraju da razgovaraju sa decom, da im objasne kako se digitalni uređaji korsite, koliko i kakve poslednice mogu ostaviti na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Ne samo kritički oduzeti bez objašnjenja, već mu obrazložiti, ograničiti vreme i sadržaj koji konzumira - poručuje za kraj naša sagovornica. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija