• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

14.01.2023

15:00 >> 12:33

PRIRODNA NEGA TOKOM ZIME! Jedna kap ovog ulja učiniće da vam koža zablista, ali i da...

pixels/printscreen

Live TV

PRIRODNA NEGA TOKOM ZIME! Jedna kap ovog ulja učiniće da vam koža zablista, ali i da...

Podeli vest

Od svih godišnjih doba zima ima najveći uticaj na našu kožu i to onaj negativan. Tokom hladnih meseci koža lica je izložena nepovoljnim vremenskim uslovima. Vetar, niske temperature, kao i suv vazduh u zagrejanim prostorijama u kojima boravimo učiniće da ona bude suva, crvena i sklona perutanju

 

Beogradska diplomirana kozmetičarka i fitoterapeutkinja Tatjana Čopa otkriva kako da pravilno negujemo kožu tokom zime.

- Da bismo sačuvali njen imunitet tokom zimskog perioda, potrebno je da koristimo masnije kreme koje su na bazi biljnih ulja, maslaca i esencijalnih ulja. Koža iskorišćava sve sastojke koje jedna krema sadrži. Zato je potrebno da svi ti nutrijenti iz kreme budu bogati vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama. Na površini kože imamo prirodni hidrolipidni film koji naša koža sama proizvodi mešavinom loja i znoja. Međutim, zbog okolnosti u kojima se nalazimo tokom zimskih meseci moramo dodatno da štitimo kožu – kaže naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

 

Da biste adekvatno negovali lice, najvažnije je da utvrdite koji tip kože imate. Nije svejedno da li je ona masna, mešovita ili normalna zato što na osnovu toga birate kozmetičke proizvode.

- Ukoliko imate masniju kožu, preporuka je da koristite jojobino, lešnikovo, susamovo ulje ili ulje divlje ruže. Kada je u pitanju nega normalne ili suve kože, onda ne možete mnogo da pogrešite – bilo koje ulje da izaberete - dobro je. Ukoliko sami pravite prirodne kreme, etarska ulja su pun pogodak. Kod normalne i suve kože dodajte nekoliko lapi lavandinog ulja jer će ona umiriti kožu i bićete sigurni da neće doći do iritacija. Za masnu kožu se preporučuje etarsko ulje čajevca ili ruzmarina. Citrusna etarska ulja su fantastična za negu kože, ali nije preporuka da se koriste u zimskom periodu jer su fototoksična, odnosno fotoosetljiva. Dobra zamena za njih je ulje limunske trave i citronele – objašnjava Tatjana Čopa.

Da biste utvrdili koji tip kože imate, ne morate da idete kod dermatologa. Tatjana Čopa otkriva kako da ga sami prepoznate.

Foto: Shutterstock

 

- Kod mešovite kože izražena je T zona – čelo, nos, brada. U tim predelima je koža masnija, proširene su pore i često se pojavljuju bubuljice i miteseri. Obrazi su ili normalni, ili suvi. To je još jedan od znakova mešovite kože. Kod masnije kože vidljive su pore, a koža sija zbog lučenja sebuma. Suva koža je bez boje, beživotna, pore su nevidljive, brže stari i brže se bora. Kod ovakve kože potrebno je nadoknaditi masnoće, a to se uglavnom može učiniti uz pomoć kozmetike koja je na bazi biljnih ulja – otkriva diplomirana kozmetičarka.

Kada kupujete proizvode za negu kože, obavezno birajte one koje sadrže zaštitni faktor.

Foto: Shutterstock

 

- Kožu treba da štitimo od UV zračenja i tokom zime, naročito ako boravimo na planini. Kokosovo ulje i kakao buter su odlični jer sadrže zaštitni faktor između 10 i 15. Imajte na umu da je i ulje šargarepe odlično za negu kože tokom zime jer sadrži zaštitni faktor između 30 i 35 – kaže Tatjana.

Ne kupujte kozmetičke proizvode samo zato što ste čuli da nekome prijaju.  Ne znači da će odgovarati i vama. Kreme birajte prema tipu kože i obavezno pročitajte sastav jer, kako kaže Tatjana Čopa, sve što stavite na kožu za samo nekoliko minuta prodire u vaš organizam.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija