• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

04.10.2019

17:45

SRBIN SE OŽENIO SA SEDAM KINESKINJA! Ovako izgleda prava, mrsna srpsko-kineska svadba! (VIDEO)

Podkast

SRBIN SE OŽENIO SA SEDAM KINESKINJA! Ovako izgleda prava, mrsna srpsko-kineska svadba! (VIDEO)

Podeli vest

Ako ne možete da se udate, a vi dođite u selo Gostoljublje – bar da vidite kako to izgleda prava srpska, mrsna svadba. Ovu turisičku ponudu već šest meseci obilato koriste Kineskinje i Kinezi, pa se tako podno Divčibara “udalo” oko 26 turistkinja sa istoka. Ako imaju partnera onda je mladoženja Kinez, a ako ne onda mladoženju glumi lokalni momak

Kineskinja Džes obukla je narodnu srpsku nošnju, spremna da postane srpska snajka i dobro se našla u toj ulozi.

- Ideja da sa nama podelite svoje običaje je odlična. Zaista uživamo u svemu. Mladoženja je zgodan, ali možda malo mlad za mene - rekla je kroz osmeh Džes za RINU.

Foto: RINA

Na ovoj svadbi svi su obučeni baš onako kako dolikuje, od mladenaca, preko devera, starog svata pa do gostiju.

- Uzbuđenje je počelo od kako sam kročila u etno selo. Oblačenje, pa šminkanje, izvođenje mlade, zaista imam samo pozitivne utiske. A najveću euforiju izazvao je poljubac mladenaca i kad smo nasamo otišli u vajat - priča Džes.

Foto: RINA

Nijedan stari običaj nije izostao – jabuka je oborena, sito bačeno preko kuće, a mlada je čak i kupljena pre nego što su je izveli pred mladoženju.

- U Kini imamo slične običaje, mladoženja takođe treba da kupi mladu, ali kod nas to skuplje košta, u zavisnosti od regije dajemo čak oko 130 hiljada evra - kaže Van, koji je na ovoj srpsko – kineskoj svadbi bio mladoženjin brat koji je kupovao mladu.

Foto: RINA

Marinko Mijailović do sad se sa Kineksinjama “ženio” sedam puta i kaže da je svaki put mlada sve lepša i lepša, ali da još uvek ne planira da stane na ludi kamen u stvarnom životu jer tek mu je 21 godina.

- Svaka nova grupa je zanimljiva na svoj način, malo porazgovaramo i pratimo te narodne običaje. Ja gađam jabuku i mogu reći da sam se poprilično iveštio u tome - rekao je Marinko.

Foto: RINA

U Kosjeriću je Kinezima sve bilo po volji, osim trepeze, jer im odgovara blaža hrana.

- Malo smo lutali na početku. Prvo smo pravili svadbraski kupus, ali smo primetili da to slabo jedu. Onda smo se raspitivali šta to kineski tursti naručuju kad dođu u Srbiju i zaključili da ne vole puno slano, ni puno slatko. To smo ispoštovali i sada na stolu ostaju prazni tanjiri - rekla je Marija Luković Sredić, koja je zadužena za svadbeni jelovnik.

Foto: RINA

Srpsko – kineska svadba postala je prava atrakcija u ovom kraju, i sve je više turista koji posećuju ovaj kraj.

- Želeli smo na ovaj način da strance upoznamo sa našom kulturno baštinom. Već 15 godina se bavimo seoskim turizmom i čuvanjem tradicije. Svadba kao socijalna manifestacija skup je svih običaja, i kroz taj događaj može se upoznati dobar deo srpske kulture. Kinezi su oduševljeni, sviđa im se cela ova priča - rekao je Željko Sredić, vlasnik etno – sela u Gostoljublju.

I sve je na ovom seoskom venčanju izgledalo stvarno, uz srpsko kolo kineska mlada napustila je Kosjerić, ali vrlo brzo stiže nova jer je samo do kraja oktobra zakazano još osam svadbi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miodrag

pre 3 godine

cao imali neka kineskinja za mene nekase javi

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija