• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: društvene mreže

27.12.2020

16:00 >> 15:03

OD ZASTAVE SRBIJE NA BELOJ KUĆI DO PODLOG PRIZNANJA KOSOVA! Ovo su svi usponi i padovi u odnosima Srbije i SAD!

Podkast

OD ZASTAVE SRBIJE NA BELOJ KUĆI DO PODLOG PRIZNANJA KOSOVA! Ovo su svi usponi i padovi u odnosima Srbije i SAD!

Podeli vest

Ukazom kralja Milana Obrenovića o odobrenju Trgovinskog sporazuma i Konzularne konvencije sa SAD, uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i SAD.

Sporazum je obezbedio građanima dve zemlje slobodan ulaz, kretanje i boravak na bilo kom delu teritorije druge zemlje. Kao i mogućnost obavljanja poslova uz ličnu i imovinsku zaštitu, na isti način kao i za građane takozvane najpovlašćenije nacije.

 

28. jula 1918.  u čast proboja Solunskog fronta, zastava Srbije podignuta je iznad Bele kuće. U Drugom svetskom ratu Srbi i Amerikanci našli su se zajedno u antihitlerovskoj koaliciji.


Nakon rata, tadašnja SFRJ i SAD imale su dobre odnose. Vašington je bio blagonaklon prema poziciji Beograda u svetu. Srpsko-američki odnosi imali su uglavnom dobre konotacije sve do kraja 20. veka.


Nakon toga Srbi i Amerikanci imali su različite nivoe saradnje. Kada je došlo do priznanja secesije nekih jugoslovenskih republika, američka politika se menja, a politika tadašnjeg rukovodstva Srbije nije više posmatrana blagonaklono u Vašingtonu.


Na sve to su se nadovezale sankcije SR Jugoslaviji kao i NATO bombardovanje 1999. godine.

2008. godine SAD su službeno priznale nezavisnost Kosova, samo dan nakon što je Kosovo na vanrednoj sednici Parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija