• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer

27.01.2022

11:25

KOLIKO KOŠTA USLUGA DULE? Njihova pomoć je zlata vredna, a žene ih sve više traže!

Pixabay/Informer

Podkast

KOLIKO KOŠTA USLUGA DULE? Njihova pomoć je zlata vredna, a žene ih sve više traže!

Podeli vest

Lekari i babice pružaju medicinsku pomoć, dok su dule psihofizička i emotivna pomoć ženama

Kroz istoriju, žene su se porođale uz prisutnost druge žene, najčešće majke ili bake, koje su im ulivale sigurnost u toku porođaja. Danas ih nazivamo dulama i one su profesionalna pomoć ženama u trudnoci, porođaju i postpartumu. 

Postoje razne usluge koje dula može da ponudi budućim majkama. U trudnoći, dula pomaže majkama tako što ih informiše o samom porođaju. U toku porođaja, dula opušta majke i podseća ih da one to mogu. Vrlo često majke imaju određene želje, međutim kada porođaj krene neretko zaborave na njih, te je dula tu da ih podseti na njih. U postpartumu, dula je jednako važan faktor. Naime, one pomažu majkama oko dojenja, ali i svih drugih obaveza koje idu uz bebu. A kako je za svaku ženu velika tranzicija iz žene u majku, dula je tu i da pomogne majkama da dožive tu tranziciju.

Jelena Krstić je dula, kojoj je od velike važnosti bilo prisustvo supruga njenom prvom porođaju 2018 godine.

- Mom drugom porođaju 2020. godine, suprug nije mogao da prisustvuje zbog pandemije. I iz tog razloga sam se odlučila da se porodim kod kuće. Tada sam još dodatno shvatila koliko je podrška u toj situaciji neophodna.

Porođaj je i te kako nepredvidiva situacija, pa ni jedna žena ne može da ga planira, već samo da se nada željenom ishodu. 

- Većina žena želi brz vaginalni porođaj, ali to nije uvek slučaj. Pripremam majke tako što im objašnjavam da su jedno želje, a drugo realnost.

U zavisnosti od toga šta dula pruža, cena ovakve usluge varira od 50 do 500 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija