• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

22.04.2022

09:00

LEKARI SA VMA UKLONILI MUŠKARCU GIGANTSKI TUMOR! Doktor Jovanović otkriva: Bio je težak 17.5 kilograma i prečnika pola metra!

Informer

Podkast

LEKARI SA VMA UKLONILI MUŠKARCU GIGANTSKI TUMOR! Doktor Jovanović otkriva: Bio je težak 17.5 kilograma i prečnika pola metra!

Podeli vest

Pacijent zanemarivao simptome koji su ukazivali na to da je tumorska masa prisutna u organizmu

Tim lekara Vojnomedicinske akademije izveo je jednu od najkomplikovanijih operacija u opštoj hirurgiji tokom koje su izvadili liposarkom kod pacijenta starog 57. godina težine 17.5 kilograma i dužine pola metra. 

Ekipa Informera razgovarala je sa pukovnikom doc. dr Milanom Jovanovićem, vođom tima 13. sale, koji se sastojao od potpukovnika dr Miroslava Mitrovića, specijalizanata, specijalista anestezije, instrumentarki i bolničara. 

Foto: printscreen

Dr Milan Jovanović

- Sarkomi pripadaju malignim tumorima mekog tkiva čovečijeg organizma koji imaju tu karekteritiku da mogu da narastu do neverovatnih dimenzija. Pacijent je pre dve godine osetio prve simptome u vidu otežanog varenja, tegoba prilikom savijanja, nelagodnosti u trbuhu. U septembru prošle godine javio se kod svog izabranog lekara koji ga je uputio na dalju dijagnostiku - objašnjava dr Jovanović i dodaje da ovakvi tumori imaju tendenciju brzog rasta, a da ne daju neke simptome koje bi ljude naveli da se jave lekaru.

- Prilikom ultrazvučnog dijagnostifikovanja utvrđeno je da postoji jedan veći tumor u trbušnoj duplji i da je potrebno da se primeni odgovarajuća terapija. Ovi tumori, pored hiruškog lečenja, mogu se lečiti još i hemioterapijom, eventualno radioterapijom. Kod ovog pacijenta konkretno sprovedena je hemioterapija u tri ciklusa, međutim, na kontrolonom snimku utvrđeno je da tumor, ne da se nije smanjio, već je nastavio dalje da raste - navodi Jovanović.

Uprkos složenosti intervenicije, tim stručnjaka Vojnomedicinske akademije, odlučio je da pacijenta operiše. Tumor se pružao od jetre do dna male karlice sa desne strane. Potiskivao je sva creva na levu stranu, zahvatao je desni bubreg, desni ureter i naslanjao se na donju šuplju vene i arteriju aortu, najveći arteriju u čovečijem organizmu.

Foto: printscreen

Vojnomedicinska akademija

- Očekujemo potpuni oporavak uprkos tome što je tumor maligni - poručuje dr Jovanović i dodaje da će pacijent biti praćen u narednom periodu. Pitali smo hirurga da li se lekari sa ovakvom vrstom tumora češće susreću danas, nego što je to bio slučaj ranije.    

- Lično mislim da je to češće pre svega zbog samog načina života i zbog procenta javljanja ovakvih tumora. Sličan tumor smo izvadili pre 4-5 godina. Imamo dosta takvih kompleksnih operacija - priča doktor. 

Dr Jovanović poručuje ljudima da se na vreme javljaju na pregled lekaru čim osete prve simptome koje odudaraju od normalog funkionisanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija