• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Sandra STOJANOV

Autor: Informer

23.04.2022

10:00

BILA SAM 13 PUTA NA VANTELESNOJ OPLODNJI, a posle 14 godina na svet je došla mala Ljubica! Pogledajte kako je izgledala Sandrina borba za roditeljstvo!

Informer

Podkast

BILA SAM 13 PUTA NA VANTELESNOJ OPLODNJI, a posle 14 godina na svet je došla mala Ljubica! Pogledajte kako je izgledala Sandrina borba za roditeljstvo!

Podeli vest

Sandra Jovanović, predsedcnica uduženja Šansa za roditeljstvo i sama se suočila sa neizvesnom i dugom borbom za potomstvo koja je trajala punih 14 godina

Kako je izgledalo lečenje neplodnosti kao i sve poteškoće sa kojima se susretala ova hrabra žena ispričala je za potral Informer.rs

- Kao vrlo mala imala sam zdravstveni problem. Puklo mi je slepo crevo kada sam imala samo 11 godina. Prosto, tada mi je nagovešteno da ću u nekom zrelom dobu, možda imati problem sa začećem. Kada sam upoznala svog supruga, pokušavali smo da prirodnim putem ostvarimo trudnoću, ali meni neki đavo nije dao mira. Odlučila sam da krenem na detaljna ispitivanja kako bi mogli da vidimo u čemu je problem - ispčala nam je Sandra.

Početak procesa i odlazak kod lekara bio je jako težak za mladu ženu, koja se u samom startu susrela sa teškom dijagnozom koja nije ulivala nadu da će ishod biti dobar.

Foto: printscreen

Sandra Jovanović

- Prva dijagnoza koju smo mi dobili bila je problem sa jajovodima. Nažalost, moji jajovodi bili su nefunkcionalni i tada su mi saopštili da jedino uz pomoć vantelesne oplodnje mogu da ostvarim trudnoću. Na prvu vantelesnu oplodnju otišla sam sa nepunih trideset godina. Svi su nas bodrili i govorili kako smo mladi i kako neće biti problema. Ja sam bila ubeđena da kada odemo na vantelesnu oplodnju, vratićemo se kući trudni i nakon toga ćemo dobiti bebu, postaćemo roditelji. Naravno da nisam ni sanjala da neće biti uspešna oplodnja i da ću nakon toga proći kroz tolike postupke. Prvi postupak je bio najteži za mene, jer od svih tih parova koji su sa nama bili u procesu, jedino smo se mi kući vratili praznih šaka - priseća se Sandra.

Nakon trećeg pokušaja da ostane u drugom stanju postupkom vantelesne oplodnje, osnivala je udruženje "Šansa za roditeljstvo" i kako navodi tada je prvi put shvatila koliko ljudi se bori sa istim problemom kao i ona. Rešila je da ne odustane i koliko god bude teško istaje u svojoj namerni da se ostavri kao majka.

Foto: printscreen

- Nakon treće vantelesne oplodnje osnovala sam udruženje "Šansa za roditeljstvo" i tada sam shvatila da u Srbiji ima puno parova koji imaju isti ili sličan problem. Oni su postali moja porodica, međusobno smo se bodrili. Postupci su se samo nizali, a nakon prvog, najteži postupak nam je bio deseti. Deseti postupak je skroz poremetio supruga i mene. Dobili smo pozitivni nalaz beta HCG testa. Nakon toga smo čuli i otkucaje srca, međutim desio se spontani pobačaj u jedanaestoj nedelji i to nas je razorilo - ispričala je Sandra.

Jovanovićeva je 2020. bila na korak da odustane od borbe, ali je rešila da proba još samo jednom. To još jednom bila je - Ljubica, posle 14 godina i 13 pokušaja.

- Imala sam više operacija, tri histeroskopije, dve laparoskopije, jednu perforaciju materice. Nažalost, svaka od tih intervencija izgledala mi je kao da smo korak dalje, a ne korak bliže bebi. Takođe sam imala ostranjivanje jajovoda hiruškim putem, sve je bilo jako komplikovano i teško. Imala sam dosta priraslica, jedan opšti haos u stomaku, kako je rekla jedna doktorka. Na samom kraju, posle svih tih intervencija i operacija, uspela sam da ostanem u drugom stanju i da iznesem trudnoću. Morala sam malo više da ležim, ali na svet je došla zdrava beba. U naš dom ušla je Ljubica - kaže Sandra.

Foto: printscreen

Novopečena mama, nakon što je nedavno donela na svet devojčicu, oseća ogromno olakšanje. Smatra da je zaslužila da uživa u sreći posle toliko muke da se ostvari kao majka. Ipak, ističe da ne uživa dovoljno jer je bila u konstantnom grču i ne može da zaboravi borbu koja je trajala 14 godina i koja ju je sistematski promenila i ušla u krv. Biće potrebno da prođu godine da sve zaboravim i da uživam u blagodetima koje imam u rukama, zaključuje novopečena mama. Ljubica je jedna zdrava i srećna beba, a Sandra će se potruditi da postane dobar čovek kad poraste.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija