• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: Informer

13.11.2022

17:45

OVA NAMIRNICA JE EKSTREMNO ZDRAVA, A JEFTINA!  Evo zašto bi trebalo da je uvrstite u ishranu ove jeseni!

Shutterstock

Live TV

OVA NAMIRNICA JE EKSTREMNO ZDRAVA, A JEFTINA! Evo zašto bi trebalo da je uvrstite u ishranu ove jeseni!

Podeli vest

Kesten je poželjno unositi nekoliko puta nedeljno

Neki smatraju da je kesten najukusniji kada se ispeče, drugi pak obožavaju kesten-pire, a treći koriste brašno od kestena jer veruju da je takav najzdraviji. Svi su u pravu! Kesten je odličan u svakom obliku, ma kako da ga spremite.

-Ja najviše volim pečeno, najiskrenije. Pečeni samo zasečeš i ubaciš u rernu. Ništa drugo. Mora svaki da se zaseče da ne bi pukao. Ako ga ne zasečeš, kad ubaciš u rernu, on je kao atomska bomba.  A kad ga kuvaš, samo ovako, kupiš, kuvaš pola sata - sat, možda 40 minuta, oljuštiš ga i dobiješ pire - objašnjava nam Kenan Saldiu, prodavac kestenja.

Foto: Pixabay

Razlikuju se divlji i pitomi kesten, a obe ove vrste postoje u našim krajevima.  Selekcijom biljaka dobijene su nove vrste od kojih se posebno istakao italijanski maroni kesten. U našim krajevima najbolji je onaj koji potiče sa Šar planine.

-Kestenja ima jestivog, a ima ovog iz parka koji nisu za jelo i to se ne prodaje. Ovo drugo kestenje služi više za pečenje, kuvanje, pravljenje kesten-pirea. Ima raznog kestenja. Najbolji su sa Šar planine, a ima i grčki i italijanski kesten - kaže Kenan Saldiu.

Kesten je dobar iz više razloga: sadrži biljna vlakna koja su važna za probavu, kao i složene ugljene hidrate koji se polako vare. Bogat je vitaminom C koji je dragocen za imunitet i kalijumom koji je važan za regulaciju pritiska. 

Foto: Pixabay

 

-Kažu da je zdrav zato što je to čista priroda. Tu nema prskanja, nema hemije, ono raste u šumi. Kao šumske pečurke, to je i kesten. Zato što ne možemo njega da prskamo, to je čisto zdravlje - zaključuje naš sagovornik. 

Kada kupujete sveže kestenje, postoji nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju. Ljuska kestena treba da bude sjajna i bez oštećenja, a težina treba da bude proporcionalna veličini ploda. Izbegavajte kupovinu onog kestenja koje proizvodi šuplji zvuk kada se protrese.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30