• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.10.2023

18:04

Stogodišnjica porodilišta u Beogradu! Za jedan vek u GAK-u je rođeno više od milion beba! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Stogodišnjica porodilišta u Beogradu! Za jedan vek u GAK-u je rođeno više od milion beba! (VIDEO)

Podeli vest

Pre tačno sto godina osnovana je Ginekološko akušerska klinika "Višegradska". Za televiziju Informer govorio je direktor klinike, profesor doktor Aleksandar Stefanović.

U emisiju "Pre večere" uživo se uključio direktor GAK-a povodom stogodišnjice ove ustanove. On je podelio sa gledaocima naše televizije kratak istorijat beogradskog porodilišta, ali i posavetovao mlade žene i buduće majke o njihovoj trudnoći i zdravlju.

-Ovo je veliki dan za srpsko zdravstvo. Govorimo o najstarijoj i najvećoj ustanovi u našem regionu. Osnovana 1923. godne, klinika se prostire na 24.000 kvadrata. Na našoj klinici rodilo se više od milion beba. Nikada, ni za vreme ratova nismo zatvarali svoja vrata. Kao dežurna ustanova radili smo sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno. Ako su u pitanju trudnice, porodilje, ali i žene sa malignim oboljenjima, svi su dobrodošli kod nas. Ponekad je naša klinika jedini spas za te žene- rekao je direktor porodilišta.

On je dodao da je tokom prošle godine rođeno više od pet hiljada beba.

-Prošle godine imali smo više dečaka, a ove godine broj dečaka i devojčica je podjednak. Svi želimo da natalitet u Srbiji krene uzlaznom putanjom, ali to nije lako. Kada sam počinjao svoj rad na klinici, godišnje smo imali i do četrdeset hiljada porođaja. Sada je to upola manje. Ipak verujemo da će sve mere koje je donela država, pogotovo mere vantelesne oplodnje, motivisati žene da rađaju i da ranije krenu sa rađanjem- rekao je iskreno doktor Stefanović.

On je dodao da se danas žene sve kasnije odlučuju na trudnoću, a da to nije dobro.

-Danas živimo brzo. Svi žele da se ostvare u karijeri i da zarade novac. Taj stres utiče na plodnost. Medicinski gledano, između 25 i 30 godina je optimalno vreme kada žena treba da ostane u drugom stanju. Posle 35. godine veće su šanse za neke bolesti, plodnost se smanjuje, a polne ćelije su lošijeg kvaliteta- zaključio je doktor Aleksandar Stefanović.

Pogledajte video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17