• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir.rs

05.10.2020

18:39

OVO JE GROBLJE BRODOVA! Krah turizma doveo je do novog biznisa, stotine kruzera usidreno zbog korone

Live TV

OVO JE GROBLJE BRODOVA! Krah turizma doveo je do novog biznisa, stotine kruzera usidreno zbog korone

Podeli vest

Mnogi kruzeri primorani su da odu na odmor

Zbog pandemije virusa korona koja je dovela do kraha turizma, pored aviona, širom sveta počeli su da se gomilaju i brodovi za koje u ovom trenutku nema posla.

Neki od njih usidreni su u turskoj luci Alijagi koja služi za recikliranje brodova.

Tamo je svoje mesto našao i veliki broj brodova iz Velike Britanije i SAD.

Još u martu, američke vlasti su zabranile plovidbu kruzerima zbog čega su oni morali da ostanu na svojim pozicijama, a slične naredbe su izdale i mnoge druge zemlje, piše Kurir.

Pre pandemije, pojedine turske luke su obično primale teretne brodove, ali se sada tamo nalazi i veliki broj gigantskh kruzera koji se potom recikliraju.

"Zabeležili smo porast u tom sektoru zbog krize. Kada brodovi više nisu mogli da nalaze poslove, okrenuli su se rasformiranju i prodaji delova", rekao je direktor Asocijacije za recikliranje brodova Kamil Onal.

Kako je naveo, oko 2.500 ljudi je radilo u nekoliko timova oko 6 meseci kako bi "rasturili" jedan putnički brod. Plovila dolaze iz Britanije, Italije i SAD.

Ovakva "groblja brodova" su povećala količinu čelika, dobijenog iz delova brodova, na 1,1 milion tona. U januaru je ta cifra iznosila oko 700.000 tona.

"Pokušavamo da ovu krizu pretvorimo u novu priliku za posao", dodao je Onal.

Čak i ne-metalni delovi ne odlaze na otpad već se koriste u druge namene, a za njih su zainteresovani mnogi hotelski radnici.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Životinje na udaru zaraznih bolesti: Hara besnilo, salmonela i afrička kuga! Najavljena hitna vakcinacija!
Društvo

Životinje na udaru zaraznih bolesti: Hara besnilo, salmonela i afrička kuga! Najavljena hitna vakcinacija!

Počela je nova kampanja vakcinacije protiv besnila iz aviona. Pokrivena je cela teritorija Srbije, osim naseljenih mesta i vodotokova. Takozvani "mamak" u kome se vakcina nalazi nije štetan po ljudsko zdravlje, ali ga ne treba dirati. Kampanju za suzbijanje bolesti kod lisica koje su glavni prenosioci bolesti finansira Evropska Unija od 2010. godine, a od 2018. u Srbiji nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze.

05.07.2024

11:03

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija