• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: cdm

06.02.2021

17:00 >> 15:41

IAKO BEZ STRUJE, OVA KUĆA JE PRAVA TURISTIČKA ATRAKCIJA! Zavirite u dom Kamenka i Kremenka!

Live TV

IAKO BEZ STRUJE, OVA KUĆA JE PRAVA TURISTIČKA ATRAKCIJA! Zavirite u dom Kamenka i Kremenka!

Podeli vest

Ova neodoljiva kuća koja podseća na one iz crtaća o Kremenku, nosi naziv Casa do Penedo, što na portugalskom znači Kamena kuća, a se na severu Portugala.

Izgradnja kuće započela je 1972. godine, a završena je dve godine kasnije, 1974. godine. Izgradio je portugalski inženjer iz Gimaraeša. Vlasnik je koristio kao mesto za rekreaciju na selu.

Nalazi se u planinama Fafe, veoma je blizu velikih vetrenjača, ali je potpuno bez struje.

Foto: instagram/casa_do_penedo_oficial

 

Kuća je gotovo u potpunosti kamena, ne računajući vrata, prozore i krov. Enterijer je uređen u rustičnom stilu. Nameštaj i usko stepenište koje vode na drugi sprat napravljeni su od drveta. Svaka od soba ima drugačiji oblik. Kauč u kući izrađen je od betona i drveta eukaliptusa i težak je 350 kg. U kući se nalazi kameni kamin, a napolju postoji bazen isklesan od kamena.

Foto: instagram/casa_do_penedo_oficial

 

U poslednjih nekoliko godina “Casa do Penedo” privukla je pažnju ljubitelja dizajna i arhitekture iz celog sveta. Nakon što su objavljene fotografije kuće i nakon što je portugalska televizija napravila reportažu, kuća je primila veliki broj posetilaca.

Foto: instagram/casa_do_penedo_oficial

 

Kuća je tokom decenija pretrpela vandalizam, uglavnom zbog nemogućnosti stalnog nadgledanja, ali sada je sasvim sigurna i danas je ova kuća mali muzej fotografija i relikvija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17