• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Društvene mreže

15.07.2021

08:06

PSI SU NAJBOLJI DIJAGNOSTIČARI! Poslušajte ih, otkrivaju OPAKE BOLESTI! /VIDEO/

Live TV

PSI SU NAJBOLJI DIJAGNOSTIČARI! Poslušajte ih, otkrivaju OPAKE BOLESTI! /VIDEO/

Podeli vest

Osim što mogu da se dresiraju da pronalaze nestale ljude i skrivenu drogu, eksploziv i druge predmete, psi zahvaljujući svom snažnom njuhu mogu da otkriju bolesti kod vlasnika. Pritom, govorimo o prosečnom kućnom ljubimcu, a ne o posebno obučenim životinjama

- Pseći njuh može da nanjuši jedinice u trilionu molekula, dakle nešto što se može uporediti sa kapi vode u olimpijskom bazenu, to je veličina molekula koju pas može da otkrije. Imaju 40 puta više receptora od čoveka i mislim da je nama nepojmljivo da tako nešto doživimo - objašnjava dr vet. Mario Babić.

On ističe kako zahvaljujući toj sposobnosti psi mogu da nanjuše baš svaku promenu na našem telu.

- Sve što menja naš miris, pa čak i na molekularnom nivou, za psa je dokučivo i on će to nanjušiti. Problem je što mi tek moramo da naučimo koja su to stanja ili bolesti koje nas menjaju u toj meri da to postane dostupno psima, kako bismo onda njih mogli da ih naučimo da reaguju i na taj način u ulozi pomagača spašavaju naše živote. Ipak treba znati da pas nije mašina, pa da i to što nanjuše nosi visoku verovatnoću, a ne stopostotno rešenje. Za pojedine bolesti i stanja ta verovatnoća je vrlo visoka i kreće se do čak 80 %, ali i dalje postoji mogućnost da je to samo verovatnoća, a ne činjenica - kaže dr Babić.

Istakao je i kako britanski naučnici kao pomoć u dijagnostici raka dojke trenutno razvijaju robota koji bi analizirao molekule mirisa nalik psima i predviđao stepen malignosti karcinoma, ali to je još daleko od realizacije.

Ova stanja pas može da otkrije o svom vlasniku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija