• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. Duduković

16.07.2021

12:47

MOĆ LEKOVITIH BILJAKA "SPAKOVALE" U INOVATIVNU KAPSULU! Tri naučnice iz Srbije pokrenule GENIJALAN BIZNIS! Pogledajte novu epizodu serijala "Uspešne žene Beograda"!

printscreen

Live TV

MOĆ LEKOVITIH BILJAKA "SPAKOVALE" U INOVATIVNU KAPSULU! Tri naučnice iz Srbije pokrenule GENIJALAN BIZNIS! Pogledajte novu epizodu serijala "Uspešne žene Beograda"!

Podeli vest

Prirodni preparat pomaže u lečenju različitih zdravstvenih poremećaja i bolesti, posebno helikobakterije * Nataša, Marija i Ivana spojile su nauku i biznis

 

Preduzetništvo je puno izazova i nepredvidivih situacija, ali oni koji se ne boje da uče i imaju dobru inovativnu ideju, već su na pola puta do uspeha!

Ovo je recept Nataše Simin, Marije Lesjak i Ivane Beara, naučnika sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, koje su uspele da pored svojih uspešnih karijera i porodica pokrenu privatni biznis - osnovale su kompaniju "Herb Elixa".

Nagrade

Konkurs za najbolju žensku inovacionu preduzetničku ideju u 2019. godini, pod sloganom "Zauzmi stav, razvijaj ideju", doneo je kompaniji "Herb Elixa" dva miliona dinara za pokretanje i razvoj biznisa.
Novac od nagrade tri uspešne dame iskoristile su za kupovinu potrebnih sirovina i opreme za proizvodnju.
Tada, na konkurs se prijavilo više od 100 timova, a samo su finalisti imali priliku da prođu intenzivnu obuku za pisanje biznis plana i prezentaciju ideje, kao i mentorske konsultacije sa stručnim i uspešnim domaćim preduzetnicima.

Prilikom pokretanja svog posla, ove tri hrabre žene nailazile su na brojne izazove i prepreke. Olakšavajuća okolnost bila im je ta što su se dobro snalaze u novim situacijama i što su kada je bilo potrebno, mnogo učile i donositi prave odluke.

Takođe, uz pomoć Ministarstvo za inovacije, koje ima više programa podrške, prošle su različite obuke iz preduzetništva i dobile značajna sredstava za ulaganje, kao i mogućnost uspostavljanja kontakata sa potencijalnim partnerima i promociju poslovnih ideja.

- Mi smo osmislile inovativni preparat "Herb ELICO", koji je specifična kombinacija tri aromatične, organski gajene biljke. Od origana, timijana i čubara postupkom destilacije pravimo etarska ulja. Kada se oni pomešaju u tačno određenim dozama, ta smeša se rastvori u suncokretovom ulju, a zatim kapsulira. Tako se dobija prirodni preparat koji pomaže u lečenju različitih zdravstvenih poremećaja i bolesti. Posebno je značajan za tretman infekcije mikroorganizmima koji su često otporni na postojeće terapije, kao što je helikobakterija - priča Nataša, doktor biohemijskih nauka, i dodaje:

- Zajedno kontrolišemo ceo proces proizvodnje, od uzgajanja samog biljnog materijala do pakovanja i distribucije finalnog proizvoda. Kao sirovinu koristimo biljni materijal od lokalnih proizvođača. Naši proizvodi se isključivo zasnivaju na naučnim rezultatima proizašlim iz 10 i više godina istraživanja.

Foto: printscreen

Njena poslovna partnerka profesorka Lesjak kaže da su preduzeće osnovale onog trenutka kada su shvatile da više ne mogu da se bave istraživanjima samo u četiri zida, a najbolje savete davali su im prijatelji koji se bave pravom i ekonomijom.

- Oni su nam pomogli da saznamo koja nam je dokumentacija potrebna i šta su naše obaveze prema državi, a to nismo znale jer smo pre svega naučnici. Kada smo odgonetnuli sve nedoumice, firmu smo otvorile za jedan dan - kaže Lesjakova.

Pet saveta za uspeh

* Budite hrabre i istrajne
* Ne bojte se izazova
* Prihvatite podršku porodice i prijatelja
* Pitajte sve što ne znate i istražujte
* Razmenjujte iskustvo

Da firmu nije teško osnovati kada imate dobru ideju i podršku, potvrdila nam je i Ivana Beara, njihova treća koleginica.

- Prva stvar koju smo uradile jeste da smo konkurisale za vaučer preko fonda za inovacionu delatnost, a koji potpomaže saradnju između privatnih firmi i različitih državnih institucija. Njega smo iskoristile za našu saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo. Sledeća velika investicija koju smo imale jeste kada smo konkurisale za takozvani mini-grant, gde smo dobile veća sredstva, ali smo morale da uložimo i sopstveni novac - kaže ona.

Ivana dodaje da se pisanjem projekta, što je neophodno da bi se dobila sredstva od države, kristališe sama ideja i dobija se jedan biznis plan.

- Malo je veći napor da se napiše prijava projekta, ali se na taj način dobija sjajan koncept sopstvenog biznisa i samim tim kada predstavljate svoju ideju pred žirijem, vama je lakše jer znate ispred čega stojite - dodaje ona.

Marija naglašava da nije bilo lako doneti proizvod na tržište, pa su u početku preko interneta prodavale svoj preparat.

- U tom trenutku najviše smo ulagale i novca i vremena u digitalni marketing. Reklamirale smo se na društvenim mrežama i radile smo na usavršavanju našeg sajta da on što bolje izgleda i da što bolje prodaje naš proizvod protiv helikoinfekcije - kaže Marija.

Ko su naučnice-preduzetnice:

Dr Nataša Simin, doktor biohemijskih nauka
 

Foto: printscreen

Dr Nataša Simin je doktorirala biohemiju i zaposlena je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, kao vanredni profesor. Dr Simin ima više od 15 godina iskustva u naučnim istraživanjima u oblasti biohemije lekovitog bilja. Učestvovala je na više domaćih i međunarodnih naučnih projekata iz ove oblasti. Objavila je 26 naučnih radova u priznatim internacionalnim naučnim časopisima

Dr Marija Lesjak, doktor biohemijskih nauka
 

Foto: printscreen

Dr Marija Lesjak je vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Dva puta je doktorirala. Prvi put na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu iz oblasti biohemije (2011), a drugi put na University College London, Velika Britanija, iz oblasti molekularne biologije (2015). Naučni rad dr Lesjak usmeren je na procenu biološkog potencijala biljaka i biljnih jedinjenja u in vivo i in vitro sistemima u cilju njihove primene u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Dobitnica je više prestižnih nagrada za svoj naučni rad u Srbiji i inostranstvu

Dr Ivana Beara, doktor biohemijskih nauka
 

Foto: printscreen

Dr Ivana Beara je redovni profesor na Univerzitetu u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet. Doktorirala je biohemiju 2010. godine. Više od 15 godina njena istraživačka oblast je biohemija lekovitog bilja, sa posebnim akcentom na biološke aktivnosti prirodnih jedinjenja i eksperimentalne metode za procenu njihovog lekovitog potencijala. Objavila je preko 30 naučnih radova u međunarodnim naučnim časopisima

PROJEKAT FINANSIRA KABINET MINISTRA ZA INOVACIJE I TEHNOLOŠKI RAZVOJ U SARADNJI SA GRADOM BEOGRADOM

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Nebojša Bakarec: Poslanik SPS Igor Braunović, preti Vučiću?
Politika

Nebojša Bakarec: Poslanik SPS Igor Braunović, preti Vučiću?

Igor Braunović, poslanik SPS, generalni direktor državnog preduzeća „Srbijašume“ već 15 godina, član Glavnog odbora SPS, je 28.6.2024. godine, na Vidovdan, na planini Bobiji, u zapadnoj Srbiji, održao sramni govor na kome bi mu pozavideli Milovan Brkić, Srđan Milivojević, Ćuta Jovanović i Radomir Lazović zajedno. Snimak tog govora Braunović je objavio na društvenim mrežama političkog udruženja „Naša Drina“ čiji je predsednik.

04.07.2024

17:46

Republika Srpska vraća himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića
Politika

Republika Srpska vraća himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića

Narodna skupština Republike Srpske okončala je prvi deo Desete redovne sednice usvajanjem set zakona koji će omogućiti da Investiciono-razvojna banka, može obavljati platni promet i primati novčane depozite, a podršku je dobio i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

04.07.2024

17:33

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija