• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tvin

17.11.2021

19:07

LJUBIČASTI NOVEMBAR! Kad najmanje bebe postanu NAJVEĆI HEROJI!

Pixabay/Pexels

Live TV

LJUBIČASTI NOVEMBAR! Kad najmanje bebe postanu NAJVEĆI HEROJI!

Podeli vest

Simbol od 10 čarapica označava da je jedna od 10 beba prevremeno rođena

Svake godine u svetu rodi se oko 15 miliona prevremeno rođenih beba, a jedan milion, nažalost, ne preživi.

U Srbiji se prevremeno godišnje rodi oko 4000 dece.


Prevremeni porođaj je svaki porođaj pre navršene 37. nedelje trudnoće, a pored svih napora i razvoja medicine, donja granica preživljavanja bebe je oko 23. nedelje trudnoće.


Od 2011. godine 17. novembar obeležava se kao Dan prevremeno rođenih beba. Kako bi podigli svest o tom problemu, i ove godine mnoge institucije od javnog značaja i javni objekti širom Srbije, biće osvetljeni ljubičastom bojom.


U znak podrške prevremeno rođenim "malim divovima", ali i u znak sećanja na njihove drugare koji, nažalost, nisu preživeli, simbolično su u 12 sati ispred Instituta za neonatologiju u Beogradu ka nebu pušteni ljubičasti baloni. 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija