• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

23.01.2022

10:00

LEKARI UPOZORAVAJU RODITELJE! NE DAJTE DECI TELEFONE - POSLEDICE SU KATASTROFALNE!

Informer

Live TV

LEKARI UPOZORAVAJU RODITELJE! NE DAJTE DECI TELEFONE - POSLEDICE SU KATASTROFALNE!

Podeli vest

Deca u Srbiji u poslednje vreme sve kasnije progovaraju, pa su zato logopedske ordinacije prepune mališana od dve ili tri godine koja još nisu progovorila ni reč ili pričaju na nekom svom, izmišljenom jeziku

To je, kažu lekari, posledica preterane upotrebe tehnologije što kasnije može da utiče na sposobnost čitanja i pisanja čak i tokom celog školovanja.

Master logoped Marijana Mirković napominje da je idealno progovaranje  u 12. mesecu, odnosno u prvoj godini deteta. 

- Bebe već sa 10 meseci guču ili brbljaju. Nakon toga, sa godinu dana, trebalo bi već da izgovaraju reči kao što su -  mama, tata, baba, deda, dada. Naravno postoje i ona odstupanja kada progovaranje kasni i do druge godine. Tada je već u pitanju govorno jezički poremećaj i tada bi roditelji već trebalo da potraže stručnu pomoć - napominje Mirkovićeva. 

Na pitanje koji su glavni uzroci za ovu, sve češću pojavu, kod dece, pedijatar dr Saša Milićević odgovara:

- Uzroci su različiti! Pored prekomerne upotrebe mobilnih telefona, tableta i ostale tehnologije, do problema u govoru dolazi i zbog deformacije usne duplje, poremećaja sluha, ali i nedovoljno komunikacije sa decom. Nažalost, deca danas imaju sve manju potrebu da pričaju, jer sve traže komandom i pokazivanjem prstom. 

Zbog ove ni malo naivne situacije, sagovornici današnje emisije savetuju roditelje da više razgovaraju sa decom, da im ograniče upotrebu mobilnih telefona, da smanje gledanje crtanih filmova. Ne smemo, upozoravaju oni, da dozvolimo da nam deca postanu mali računari.

Sve epizode emisije "Bez zakazivanja" možete pogledati OVDE. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djina

pre 2 godine

Nisam znala da bebe od 10 meseci prekomerno koriste mobilne telefone

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija