• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Sandra STOJANOV

Autor: Sandra Stojanov/Informer

11.02.2022

14:49

BRZO UZ MALO TRUDA REŠITE EFIKASNO SVE PROBLEME! Ovu metodu koriste psiholozi!

printscreen

Live TV

BRZO UZ MALO TRUDA REŠITE EFIKASNO SVE PROBLEME! Ovu metodu koriste psiholozi!

Podeli vest

Osećanje besa nas potpino blokira i jako loše može da utiče na naše zdravlje

Osećanje besa spada u jedno nezdravo osećanje, koje nas potpuno blokira, takođe ono utlče i na naše zdravlje. Kontrola impulsa predstavlja klinički problem, a on automatski vodi ka agresiji.

U bes nas uglavnom uvodi neki đogađaj, koji predstavlja okidač, bilo da se radi o svađi sa partnerom, roditeljima ili šefom.

Kada smo ljuti, nismo u mogućnosti da razmišljamo racionalno te nas naše afektivno stanje lako može "izbaciti iz šina" toliko da postajemo kivni i možemo da "eksplodiramo" , a postoje oni koji se povlače u sebe i plaču zbog besa od nemoći. 

Nekontrolisanje i savladavanje besa narušava vaše mentalno zdravlje, a takođe dovodi i do ozbiljnih posledica. Naime, organizam reaguje pa se u našem telu odmah aktiviraju hormoni stresa ( kortizol i adrenalin) koji ubrzavaju rad srca, a krvni pritisak raste i zbog toga organizam u celini postaje napet.

Takva produžena reakcija dovodi do toga da telo trpi intenzivan stres, koji može da bude faktor rizika za razvoj mnogih zdravstvenih problema. Mogu se ispoljiti glabolje, nesanica, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, stomačne tegobe kao i opšti pad imuniteta.

REBT terapija omogućava da savladate bes, ljutnju i nezadovoljstvo, takođe vam pomaže da svakodnevno funkcionišete i obavljate svoje obaveze. U praksi se pokazalo da je dovoljna samo jedna seansa i da uz nju teraputi uče svog klijenta da ovladaju znajem i veštinama, a i da uzmu stvar u svoje ruke. 

Psihoteraputski pravac REBT (racionalno-emotivna-bihejvioralna terapija) namenjena je svim uzrastima počev od dece, adolescenata kao i odraslom, zrelom životnom dobu. Terapijskim seansama mogu se tretirati razni problemi koji su praćeni simptomima, a jedan od mnogih je bes, tačnije kontrola impulsa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija