• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

11.05.2022

16:24

DAO OTKAZ U BANCI I OTIŠAO U PRIRODU! Stefan radi posao koji voli, a ZARADA JE NEVEROVATNA!

informer.rs

Live TV

DAO OTKAZ U BANCI I OTIŠAO U PRIRODU! Stefan radi posao koji voli, a ZARADA JE NEVEROVATNA!

Podeli vest

Otkako zna da sebe, Beograđanin Stefan Stevanović zna i za pčele. Kaže da je odrastao okružen njima jer mu se otac bavi pčelarstvom punih 40

Kao dete mu je pomagao u poslu, a posle završenih studija Ekonomskog fakulteta i nekoliko godina bavljenja bankarstvom, odlučio je da kancelariju zameni prirodom, a posao bankara poslom profesionalnog pčelara. 

- Volim prirodu, a pčelarstvo mi je omogućilo da u njoj boravim i uz to imam i prihode. To je suština zašto sam odlučio da se bavim baš ovim poslom. Na kraju studija razmišljao sam gde bih to mogao da budem pametniji od drugih. Završio sam bankarstvo i video da u prostoriji od 10 ljudi, ja nisam najbolji bankar. Sa druge strane, znao sam da imam više iskustva od mnogih pčelara. Tako da od 10 pčelara - bio bih na vrhu svog znanja. Odlučio sam onda da stvaram svoj brend i da porodično pčelarstvo podignem na viši nivo - da ovaj kvalitetan med stavim u teglu, dam mu sliku i naziv i da ga takav dostavim ljudima na kućnu adresu - ističe Stefan.

Foto: informer.rs

Stefan Stevanović

Stefan je veleprodaju meda zamenio maloprodajom, koja je, kako tvrdi, sigurniji i isplativiji vid poslovanja.  Uz to - najbolji med ne odlazi u druge države, već ostaje u Srbiji. Zanimalo nas je kako se postaje pčelar. Stefan kaže kako su brojni prijatelji porodice Stevanović i sami su počeli da se bave pčelarstvom, najpre pomažući im i kupeći znanje.  

- Prvo su nama pomagali i onda, hajde, što da i ja nemam dve košnice, četiri košnice i uz nadzor ozbiljnog pčelara kao što je moj tata, oni su malo po malo počinjali. Sada svi oni imaju 20 košnica i više. Bilo bi dobro da naši savezi organizuju besplatne posete pčelinjacima i obuke. Na taj način bi neko ko nije imao priliku da ode u prirodu i vidi pčelinjak, mogao da dođe. Živimo u modernom vremenu i moramo da mladom čoveku prinesemo znanje o pčelarstvu i pčelama - kaže Stevanović.

Posao pčelara podrazumeva povremene selidbe pčelinjaka na lokacije sa kojih će dati određenu vrstu meda - bagremov, livadski, sancokretov... Potom sledi vrcanje. Tokom sezone ima posla konstantno, a kada se završi, pčele se parkiraju u zimovnik. Onda pčele miruju i mi ih više ne diramo - objašnjava Stefan. 

Foto: informer.rs

Stefan ima 200 košnica sa preko 2 miliona pčela. U idalnim vremenskim uslovima svaka košnica daje između 10 i 20 kilograma meda. Najkvalitetniji je onaj koji ima najviše polena u sebi poput livadskog, suncokretovog i uljane repice i onaj koji je kristalisan. Pitali smo mladog pčelara kako da prepoznamo pravi med.

- Sve je teže napraviti razliku između pravog meda i sirupa, nažalost takvo je tržište. Ono što sam saznao istražujući određeni procenat pravog meda se ponaša kao veštački med i obrnuto. Hemija je uznapredovala i toliko dobro prave veštački med da ni jednostavne analize ne mogu da procene - iskren je pčelar. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

Cuj neverovatna zarada. Pa budite svi pcelara i kupajte se u parama.

Recko

pre 2 godine

i izabrao posao sa najmanje rada . .ahahahh . .iskusno .. nema sta ..

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...
Olimpijske igre

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...

Prvi dan Olimpijskih igara u Parizu otvorile su naša džudistkinja Milica Nikolić koja je eliminisana u 2. kolu, potom Jovana Arsić koja se plasirala u četvrtinale skifa i strelac Damir Mikec, koji je izbrio finale i u nedelju oko 9:30 će se boriti za zlato! Novak se prošetao do druge runde, a Sara Ćirković neočekivano ispala. Poslednja srpska predstavnica, stonoteniserka Izabela Lupulesku, posle četiri izgubljena seta spakovala je kofere i zaputila se kući.

27.07.2024

23:13

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija