• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

17.10.2022

19:45

ŠTA SE KRIJE IZA FOTOGRAFIJE KOJA JE IZAZVALA LAVINU EMOCIJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA? Fotograf Đorđe Đoković otkrio kako je nastala i koju poruku nosi!

Printsceen

Live TV

ŠTA SE KRIJE IZA FOTOGRAFIJE KOJA JE IZAZVALA LAVINU EMOCIJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA? Fotograf Đorđe Đoković otkrio kako je nastala i koju poruku nosi!

Podeli vest

Fotografija "Život sa druge strane" valjevskog fotografa Đorđa Đokovića osvojila je prvu nagradu na konkursu Nacionalne geografije na temu "Ljudi"

Proteklih dana na društvenim mrežama imali smo prilike da vidimo crno-belu fotografiju male Romkinje kako stoji ispred izloga restorana i setno posmatra vršnjakinju koja pije sok.

Reč je o pobedničkoj fotografiji izabranoj između 3.448 pristiglih na konkursu Nacionalne geografije.

Njen autor, Đorđe Đoković, bavi se fotografisanjem tačno 10 godina. Kako kaže, i ranije se prijavljivao na razne konkurse, ali sada je bio siguran da konačno ima pravu fotografiju u rukama. 

- Na konkurs Nacionalne geografije sam se prijavio videvši reklamu na televiziji. Znao sam da sam napravio "fotku" vrednu konkursa. Slao sam i pre ovoga na Sarajevski festival fotografije, ali nije zabeležila nikakav uspeh - priča Đoković. 

Đorđe se, između ostalog, bavi fotografisanjem dečijih rođendana. Upravo tako nastala je i ova fotografija. Za portal Informer.rs prisetio se momenta kada je primetio malu Romkinju sa slike.

Foto: Printsceen

Fotografija "Život sa druge strane"

- Grupa romske dece vrzmala se oko restorana malo pre nego što je fotka nastala. Posmatrao sam scenu i primetio malu Romkinju ispred izloga. U jednom trenutku devojčica, koja je bila na rođendanu, prišla je tako da su bile postavljene jedna naspram druge. Uzeo sam aparat da snimim, ali se devojčica sa sokićem pomerila. Tada sam i ja promenio ugao i uhvatio trenutak koji vidite na fotografiji. To je bio samo jedan klik - objašnjava Đorđe i dodaje kako ne zna ko je Romkinja sa slike.

- Znam samo da su nakon nekog vremena ona i još nekoliko romske dece ugošćeni i počašćeni u restoranu. Nažalost, svoju fotku nije imala prilike da vidi - kaže fotograf.

Foto: printscreen

Đorđe Đoković

Naslov "Život sa druge strane" upućuje na onu mračniju stranu života u Srbiji. Onu pred kojom zatvaramo oči ili okrećemo glavu na drugu stranu. Sa te strane stakla su zaboravljeni i obespravljeni, koje primetimo u hodu. Objektiv Đorđeve kamere zabeležio je trenutak surove stvarnosti druge strane.

- Što se tiče klasnih razlika u Srbiji, mislim da sve više dolaze do izražaja. To je vidi baš na proslavama dečijih rođendana.  Osvojeno prvo mesto znači mi zbog toga što dolazi od jednog velikog brenda, ali i zbog toga što će privući pažnju. Neophodno je da zastanemo i osvrnemo se oko sebe, da se zapitamo, ali i zahvalimo na svemu što imamo i da budemo solidarni jedni prema drugima u ovo ludo vreme - poručuje za kraj Đoković.

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Do kraja novembra tunel "Munjino brdo" biće potpuno prokopan
Društvo

Vesić: Do kraja novembra tunel "Munjino brdo" biće potpuno prokopan

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da će, prema obećanju izvođača, 15. oktobra biti završeno iskopavanje desne cevi u tunelu “Munjino brdo” na poslednjoj deonici autoputa između Pakovraća i Požege, a 23. novembra na levoj cevi čime će taj tunel kompletno biti prokopan.

01.09.2024

13:21

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Bravo! Dragan Ristić u finalu POI!
Ostali sportovi

Bravo! Dragan Ristić u finalu POI!

Reprezentativac Srbije u parastreljaštvu Dragan Ristić plasirao se u finale Paraolimpijskih igara u Parizu u disciplini R5 (klasa SH2), vazdušna puška, 10 metara, ležeći stav, miks.

01.09.2024

13:30

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata
Novak Đoković

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata

Novi udar na Novaka Đokovića (37) i ponovo je u glavnoj ulozi bivša teniserka Martina Navratilova (67)! Amerikanka poreklom iz Češke godinama unazad poznata je po tome što svako malo bocne srpskog tenisera, a to je uradila i sada, nakon što je najbolji igrač svih vremena eliminisan sa Ju-Es opena.

01.09.2024

10:05

Planeta

Nemački dan odluke za Šolca, ali i Putin čeka!
Planeta

Nemački dan odluke za Šolca, ali i Putin čeka!

Građani dve pokrajine na istoku Nemačke, Tiringije i Saksonije, danas izlaze na izbore, a prema medijskim prognozama ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je na putu da odnese ubedljivu pobedu.

01.09.2024

14:08

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija