• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

20.10.2022

10:00

PITAJTE PSIHOLOGA! Saznajte da li vaša porodica krije mračnu tajnu!

Informer

Live TV

PITAJTE PSIHOLOGA! Saznajte da li vaša porodica krije mračnu tajnu!

Podeli vest

Psihološkinja Jovana Stojković svake nedelje odgovaraće na najrazličitija pitanja o mentalnom zdravlju. Pomoći će vam da rešite probleme i osećate se zadovoljno!

Prema rečima psihološkinje Jovane Stojković, gotovo da i ne postoji porodica koja nema tajnu. Ona ističe kako su porodične tajne jako opterećujuće za članove porodice, ali da postoji velika prepreka u njihovom razotkrivanju.

Porodica iz koje potičemo obeležava naše razmišljanje i nas kao ljude čitavog života. Iz primarne porodice prenosimo sva naša uverenja, načine ponašanja i principe. Tajne u porodici mogu biti različite i mogu se ticati svakog člana te porodice. 

Foto: Pixabay

 

Predmet tajne može biti neversvo, podatak da je dete usvojeno, postojanje dugova, ali i mnogo drugih manjih problema koji mogu biti jako opterećujući za one članove koji znaju istinu.

-Gotovo da ne postoji porodica koja nema tajne. Te tajne imaju ulogu da zaštite odnose u porodici, određene vrednosti u porodičnim odnosima, ili samu osobu koja čuva tu tajnu - objašnjava psihološkinja.

Čuvari ovih tajni često se loše osećaju, dolaze u situaciju da ne mogu da podnesu postojanje te tajne i da imaju veliku potrebu da otkriju istinu kako bi sebi olakšali. Razlozi za čuvanje tajne mogu biti raznoliki. Često se dešava da više članova zna istinu, ali da je krije od ostatka porodice. Takvi ljudi često se opredeljuju za psihoterapiju.

Foto: Pixabay

 

-Čuvari tajne osećaju stid, krivicu i jednu veliku opterećenost, ali ono što ih potkrepljuje da i dalje budu čuvari tajne je to što na taj način iskazuju lojalnost određenom članu porodice - navodi Jovana Stojković.

Članovi porodice najviše strahuju od momenta saznanja. Boje se šta će biti kada se tajna otkrije. Zato je čuvarima tajne najteže u porodici i zato su upravo oni ti koji se najčešće odlučuju na psihoterapiju.

-Uloga terapeuta je da polako uvodi u terapiju i ostale članove porodice. Često kada dođe čitava porodica na terapiju, zanimljivo je da su neke taje, za koje su mislili da su tajne dugi niz godina, i nisu tajne - otkriva naša sagovornica.

Zbog toga je važno da se jasno odredi koncept i vreme, kao i način na koji će se tajna saopštiti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija