• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

22.02.2023

15:00

DA LI VAŠE DETE IMA TIKOVE? Psihološkinja Jovana Stojković otkriva kako da rešite ovaj problem kod adolescenata!

printscreen

Live TV

DA LI VAŠE DETE IMA TIKOVE? Psihološkinja Jovana Stojković otkriva kako da rešite ovaj problem kod adolescenata!

Podeli vest

Postoje različite vrste tikova koji se pojavljuju kod dece od najranijeg uzrasta do kraja adolescencije. Srećom, ovaj problem se efikasno rešava uz pomoć terapije.

Tikovi su nevoljni, brzi pokreti koje osoba ne može da iskontroliše. Oni se javljaju usled potisnute napetosti koje osoba često i nije svesna. To su mahom deca predškolskog uzrasta ili na prelazu iz četvrtog u peti razred.

-Okidač za to može biti veliki pritisak od roditelja, što najčešće srećem. Tu postoje i njihova uverenja da moraju imati sve petice u školi, da moraju težiti savršenstvu, ne smeju praviti nikakve greške i tako dalje. Onda dete, kada dođe u određeni stadijum razvoja i kada ne može da ispuni uslove koji se od njega očekuju, počne da dobija tikove - objašnjava psihološkinja Jovana Stojković.

Foto: Pixabay

 

Ljudi tikove uvek povezuju sa žmirkanjem, ili treptanjem, međutim, oni se mogu javiti i u jačem obliku. Postoje takozvani fonatorni tikovi koji se manifestuju ispuštanjem životinjskih glasova kao što je lajanje, hrkanje, konstantno čišćenje nosa putem uzimanja i ispuštanja vazduha, zviždanje ili groktanje.

- Tu već i samo dete, samim tim što ne može da iskontroliše taj svoj tik, dolazi u jednu nezgodnu situaciju, s obzirom da se ti tikovi pojavljuju kada se deca nalaze u grupi ili kada su na nekom javnom prostoru - kaže naša sagovornica.

Postoje prolazni i hronični tikovi. Prolazni traju od četiri do dvanaest meseci. Sve što traje duže od godinu dana spada u hronične tikove koji se leče medikamentima. Ponekad se sami roditelji zalepe za tikove svoje dece, što na kraju predstavlja okidač da se nešto unutar deteta dešava. Oni često misle da dete može da iskontroliše te nevoljne pokrete, a zapravo se ta ponavljanja dešavaju zbog toga što se deca osećaju olakšanje u mozgu onog trenutka kada urade određeni tik. 

Foto: Pixabay

 

- Zbog toga su tikovi ponavljajući jer smanjuju tenziju u mozgu deteta. Nikako ne treba detetu govoriti da ne sme da ponavlja te tikove, niti ga treba posmatrati. Kada su tikovi prisutni, o tome se u kući uopšte ne govori. Roditelji treba da se ponašaju kao da oni ne postoje i, ukoliko im je potrebna neka dodatna podrška, treba da se obrate stručnom licu - navodi psihološkinja.

Kada se tikovi jave u ranoj adolescenciji, to stvara dodatno opterećenje za decu. U tom periodu tinejdžeri se kreću u društvu, pa ne žele da borave u kafiću ili negde gde su velika okupljanja. U tim trenucima tenzija raste, napetost raste i dete je u iščekivanju kada će se to desiti. Tom prilikom može doći do zadirkivanja od strane vršnjaka, što povlači socijalnu izolaciju i na kraju se sve pretvara u začarani krug iz kog nema izlaza. 

Foto: Pixabay

 

- Kada se tik javi kod odraslih ljudi, mala je verovatnoća da se javio odjednom. Kada vršimo anamnezu, obično dolazimo do podataka da su oni u mladalačkom dobu imali jednu takvu fazu. U kasnijem životnom dobu nastupio je neki okidač, stresni događaj, zbog čega su se tikovi vratili - objašnjava Jovana Stojković.

Ipak, retkost je da se tikovi prvi put pojave kod odrasle osobe. Oni se ipak moraju shvatati kao nešto ozbiljno zbog toga što mogu da se nadovezuju. Jedna osoba može imati fonatorni tik, a zatim da počne da klima glavom, pa ramenom i zbog toga zaista treba adekvatno pristupiti ovom problemu. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Geronimo

pre 1 godinu

Jebala vam "psihološkinja" mater, postajete kao ustašoidna N1 sa ovim nakaznim neoliberalnim jezičkim sranjima. Evo vam, informišite se i ne serite nam po jeziku https://www.maticasrpska.org.rs/wordpress/assets/dopis_MS_19_7_2021_1.pdf

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Pokolj u najavi, pitanje je dana kada Izrael kreće na Rafu i preostale Hamasovce! Oslobađanje talaca nije prioritet!
Tele Aviv neće stati

Pokolj u najavi, pitanje je dana kada Izrael kreće na Rafu i preostale Hamasovce! Oslobađanje talaca nije prioritet!

Oslobađanje izraelskih talaca koje drže militanti Hamasa neće imati uticaja na planove Izraela u Gazi, rekao je novinar Sulejman Masvadeh, koji je u citirao anonimni „politički izvor" u izraelskoj vladi. Pišući na svom Ks nalogu, Masvade je citirao svoj izvor koji je izjavio da „za razliku od publikacija, Izrael ni pod kojim okolnostima neće pristati na kraj rata kao deo sporazuma o oslobađanju naših otetih".

05.05.2024

22:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija