• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O.Gracun

19.06.2023

08:46

FOKUS NAM JE NA SPASAVANJU LJUDSKIH ŽIVOTA! Sovilj i Spasojević za Informer TV: Ekstremne padavine su se udvostručile! U julu nas očekuje do 20 kišnih dana! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

FOKUS NAM JE NA SPASAVANJU LJUDSKIH ŽIVOTA! Sovilj i Spasojević za Informer TV: Ekstremne padavine su se udvostručile! U julu nas očekuje do 20 kišnih dana! (VIDEO)

Podeli vest

Načelnik prognoze vremena u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Slobodan Sovilj i načelnik odeljenja u Upravi vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Milorad Spasojević u gostovanju na Informer TV govorili su o vremenskim uslovima koji nam slede, kao i o aktuelnoj situaciji u Srbiji.

Na početku emisije gosti su prokomentarisali video snimak majke dvoje dece, koju su pretukli pripadnici tzv. kosovske policije, koja je iznela detalje stravičnog terora na Kosovu i Metohiji i rekla da nijednoj majci ne bi poželela ono što je ona doživela.

- Ovo su zaista užasne slike i velika tragedija. Traumatično iskustvo za decu i porodicu, i ovakve slike ne bi smele da se događaju - rekao je Sovilj.

- Od prvog dana okupacije naš narod preživljava, i suosećamo se sa našim narodom - istakao je Spasojević.

Već od kraja maja u pojedinim mestima u Srbiji došlo je do vanredne situacije u mnogim mestima u Srbiji.

- Od 26. maja počela je vanredna situacija, i pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice su na terenu danonoćno. Moram da napomenem da niko nije stradao, materijalna šteta jeste nastala, ali nama je bitno da su svi životi spaseni - rekao je Spasojević i dodao:

- Sve nas je iznenadilo, što su se padavine brzo širile po celoj velikoj teritoriji Srbiji. Imali smo male potoke i rečice koje su izazvale bujične poplave. Suočavali smo se sa momentalnim naglim velikim količinama padavina, a tada nam je fokus bio na spasavanju ljudskih života. Bili smo u pripravnosti, obaveštavali smo redovno građane, bili smo konstantno sa narodom i na taj način uspeli da im pomognemo.

Foto: Miloš Rafailović

Načelnik prognoze vremena u RHMZ-u istakao je da su se padavine značajno povećale u odnosu na ovaj deo godine u odnosu na prethodne periode.

- Maj i jun su dva meseca u toku godine kada u našoj zemlji pada najveća količina kiše. Krajem maja smo imali ogromne padavine. Početkom juna su se pljuskovi i grmljavine intenzivirali. Imali smo 200-300 litara kiše po kvadratnom metru, što su veoma obilne padavine za ovaj period godine - rekao je Sovilj i dodao:

- Ekstremne padavine su se udvostručile u odnosu na prošli vek, i razlog toga je globalno zagrejavanje. Cela planeta je toplija, tako da u topijoj atmosferi padavine su ekstremnije. 

Foto: Miloš Rafailović

Slobodan Sovilj

Spasojević naveo je gradove i opštine u Srbiji gde je još uvek stanje kritično, ali je istakao da je prisustvo vatrogasno-spasilačke ekipe obavezno u ostalim mestima jer se voda zadržala u nižim nivoima.

- U Jagodini je još kritična situacija, kao i Doljevcu i u Velikom Gradištu. U ostalim mestima voda se zadržala u nižim nivoima, pa je naše prisustvo vatrogasno-spasilačke službe i Sektora za vanredne situacije obavezno - rekao je Spasojević i istakao: 

- Trenutno su bujične poplave prioritet, i upućivali smo apel građanima da se ne približavaju vodi, nasipu, da ne idu automobilima tamo gde ima vode jer može da se desi da je put oštećen. Imali smo dosta evakuacija ljudi koji su pokušali nešto da učine u blizini vode. Zato je bitno da se građani sklone od vode, popnu se na viši sprat ili na nameštaj, jer bujica može da ponese lako odraslog čoveka, a kamoli dete.

Foto: Miloš Rafailović

Milorad Spasojević

Sovilj navodi da je glavni problem nastao kada su počele obične padavine, a zemljišta su već uveliko bila natopljena vode od pljuskova koji su se dogodili u maju.

- Zemljište je bilo natopljeno vodom od padavina iz maja meseca, i onda kada su krenule obilne padavine one su se samo slivale i pravile poplave i bujice - rekao je Spasojević.

Slobodan Sovilj osvrnuo se i na vremensku prognozu koja nas čeka u narednom periodu.

- Danas jeste pretežno sunčano i oko 30 stepeni, ali ovo je samo pauza. Od srede i petka očekujemo 35 stepeni u određenim mestima, ali od vikenda imamo situaciju nestabilnosti vazduha, pa nam stižu pljuskovi i grmljavina. Postoji signal da će u julu biti suficit padavina na Balkanu. Očekujemo da će u julu biti nešto više padavina nego proteklih godina. Broj dana sa padavinama koje nas očekuju u julu je 15 do 20 u pojedinim mestima i to je veliki broj dana, ali ne znači da će to biti uvek obilne padavine - rekao je Sovilj i dodao:

- U julu možemo očekivati probleme sa bujičnim vodotocima kada se događaju pljuskovi, i to se odnosi na celovite krajeve južno od Save i Dunava. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 1 godinu

Srbija ima oko 15000 Zatvorenik koje hrani i oblači za džaba. Zar ti ne bi mogli da 18 sati dnevno (toliko radi seljak na svom imanju) da rade na uredjenju vodopoplavnih delova zemlje i da sve to urede i pripreme da više nikad ne bude poplave. Ko neće, dupliraju zatvor, ukini dva obroka, smeštaj pod vedrim nebom, sve dok ne radi ili ne crkne. A ne da se hvalimo kako su zatvori hoteli B kategorije. Doneti propis, ko pokuša bekstvo da ga čuvari ubiju i kvit. Stalno, godinama, pričamo istu priču o poplavi. Dokle. Slično, formirati od njih udarne trojke i poslati na KiM da pohvataju najradikalnije ućkovce. Radite bre nešto. Nemoj samo da kukate. Dosta mi je toga. Smrt fašizmu Živela Srbija

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija