• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.06.2023

11:22 >> 12:47

DRŽAVA ODVAJA ZNAČAJNA SREDSTVA ZA POMOĆ PORODICI! Ministarka Darija Kisić za Informer TV: Mere poulaciona politike donose rezultate (VIDEO)

Informer TV

Live TV

DRŽAVA ODVAJA ZNAČAJNA SREDSTVA ZA POMOĆ PORODICI! Ministarka Darija Kisić za Informer TV: Mere poulaciona politike donose rezultate (VIDEO)

Podeli vest

Prevashodni cilj i zadatak ministarstva je pronatalitetna politika, finansijska pomoć porodicama sa decom i podrška ženema.

MInistarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić kaže da je prošle godine rođeno je 62 hiljada beba ali da su ranije prosečne godine kada su žene prvi put rađale bile oko 23 godine, a danas je to oko 30 godina.

- Kada pričamo sa mladim ljudim i pitam ih kada planiraju da zasnuju porodicu svi do jednog kažu kada završe fakultet, kada nađu posao i kupe stan. To je odgovoran pristup i pravilno razmišljanje, ali niko od njih mi nije rekao da će zasnovati porodicu kada se zaljubi ili pronađe pravu osobu. Ipak, današnja omladina svoju budućnost vide u porodici, žele da se ostvare kao roditelji što je znak postojanja tradicionalne osnove - priča Kisić.

 

 

 

52 odsto porodica ima samo jedno dete, zato država odvaja značajna sredstva iz budžetana za podršku rađanju. Mnistarstvo je potpisalo ugovor sa kompanijama koje podržavaju i podstiču roditeljstvo u svojim preduzećima, jer mnoge žene strahuju od povratka na posao nakon porodiljskog odsustva.

- Jako sam ponosna na činjenicu što su žene prepoznale značaj obrazovanja i sve više žena završava fakultet. Udvostručen je broj žena koje imaju doktorate, a imaju troje dece. Država stimuliše preduzeća koja podržavaju roditeljstvo, počev od prava zakonski regulisanim do posebnih podsticja i podrške. Porodiljsko odsustvo je značajno duže nego u nekim drugim državama - kaže Kisić.

Izmenama i dopunama zakona o porodici, žene prduzetnice su izjednačile svoja prava u pogledu dužine porodiljskog odsustva.

- Žene preduzetnice imaju mala preduzeća sa deset zaposlnih. To su žene koje imaju 43 godine, udate su i imaju dvoje dece. Izmenama zakona je omogućeno da i njihovi partneri sada mogu da koriste pravo na odsustvo zbog nege deteta i to pravo trenutrno koristi 0,3 odsto očeva - napominje ministarka za brigu o porodici.

Kisić je ukazala i da je finansijska podrška porodicama sa decom nikada veća i dodala da za rođenje prvog deteta roditeljski dodatak iznosi 345.398,70 dinara, a da je, primera radi, 2012. godine iznosio 31.782 dinara.

Roditeljski dodatak za drugo dete, koji se isplaćuje u 24 rate, sada iznosi 306.388,75 dinara, za treće dete, koji se isplaćuje u 120 rata, 1.838.332,53 dinara, a za četvrto dete iznosi 2.757.498,79 dinara u 120 rata, precizirala je ministarka.

Naglasila je da se, pored roditeljskog dodatka, za drugo i treće dete isplaćuje i jednokratna pomoć u iznosu od po 115.132,90 dinara.

52 lokalne samouprave su dobile 400 miliona dinara sufinansiranje za razvoj i podršku porodicama i stimulisanje rađanja.

- Crna Trava je dobila 20 miliona dinara, tamo je u poslednjih godinu dana rođeno samo četvoro dece. Lokalna samouprava je prpoznala problem i uložila novac u izgradnju staabene zgrade sa oko 25 stanova upravo namenjenih za porodice sa decom - kaže Kisić i dodaje da je saradnja sa lokalnim samoupravama i drugim ministarstvima neophodna za predupređenje ovog problema.

Ministarka se osvrnula i na velike tragedije koje su se desile ovog maja u Beogradu i Maldenovcu u kojima je život izgubio veliki broj mladih ljudi.

- Ovi događaji su zaista nešto što nas je zauvek promenilo. Stalno smo u kontaktu sa roditeljima čija su deca izgubil život u ovim tragedijama. Ono što treba da znaju da će uvek imati podršku države i nas kao pojedinaca i ljudi - ističe Kisić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17