• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.06.2023

21:00

U PREMIJERNOJ EMISIJI "DOKTOR INFORMER" LEKARI UPOZORAVAJU - Preti nam epidemija gojaznih! U Srbiji svaka peta osoba ima višak kilograma

Informer

Live TV

U PREMIJERNOJ EMISIJI "DOKTOR INFORMER" LEKARI UPOZORAVAJU - Preti nam epidemija gojaznih! U Srbiji svaka peta osoba ima višak kilograma

Podeli vest

U premijernoj emisiji "Doktor Informer" večerašnja tema bila je gojaznost, jer je jun mesec posvećen pravilnoj ishrani i zdravom načinu života!

Iako je ovo vreme agresivne propagande zdravih načina življenja, gojaznost je, paradoksalno, jedan od najvećih problema današnjice. 

U Srbiji je svaka peta osoba gojazna, a prema rečima stručnjaka, skoro dva miliona stanovnika Srbije biće gojazno do 2030. godine, dok će više od 215.000 dece od 5 do 19 godina. Odnosno skoro 20 odsto njih, će imati problem sa viškom kilograma. 

Šta se tačno podrazumeva pod ovim stanjem i kada se osoba tretira kao gojazna, ali i kako sprečimo da dođe do razvoja ovog oboljenja, otkrili su nam doktorka iz Doma zdravlja "Savski Venac" Milena Turubatović  i nutricionistkinja Katarina Jezdić. 

- U poslednjih 15 godina koliko se bavim ovim stvarima, mnogo je više gojaznih osoba, a nažalost, sve je više i gojazne dece, koja pogrešne navike stiču još u detinjstvu. Pored toga, gojaznost sa sobom nosi i brojne druge udružene hronične bolesti koje narušavaju vaše zdravlje - rekla je dr Milena Turubatović. 

Sa njom je saglasna i nutricionistkinja Katarina Jezdić. 

- Ljudim najteže pada taj socijalni deo - kako da ne jedu kada idu na rođendan, kako da ne prekrše ishranu ako imaju neku proslavu. Jednom rečju dispcilina je najveći problem - istakla je ona. 

A, svoju borbu sa viškom kilograma sa gledaocima je podelila i Maja Stanković, šampion u bodibildingu, koja je vodila pravu životnu borbu zbog gojaznosti. Prema njenim rečima, život joj je visio o koncu zbog nezdravog načina života, ali i tadašnjeg trenera i preparata koje joj je davao da pije.

Reprizu večerašnje emisije možete pogledati u sredu u 21 sat na Informer televiziji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija