• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.06.2023

12:13

Zagrevanje utiče na širenje virusa, ali i zemljotrese! Gosti na Informer TV: Očekuje nas leto sa temperaturama od 40 stepeni! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Zagrevanje utiče na širenje virusa, ali i zemljotrese! Gosti na Informer TV: Očekuje nas leto sa temperaturama od 40 stepeni! (VIDEO)

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić i Doroteja Stanojević u gostovanju na Informer Tv govorili su o vremenu i klimi koja nas očekuju na narednom periodu.

- Postoje teorije koje govore o promeni klime, koji nam daju nadu da će se klima vratiti u normalu. Nadam se da ćemo posle 2030. godine imati normalno vreme - rekao je Ristić.

Stanojević ističe da se rade istraživanja koja govore o klimi koja nas čeka u narednih 100 godina.

- Kako se razvija ekonomija i industrija kako se širi na Zemlji, mi računamo klimatološki model koji se zasniva na ekonomiji, gde možemo da vidimo kakva će klima biti za 100 godina - ističe Stanojević. 

Foto: Miloš Rafailović

 

Kako kaže naš gost, globalno zagrejavanje utiče kako na viruse, tako i na zemljotrese.

- Ukoliko se klima bude zagrejavala doćiće do velikih otapanja, ali ovakve teorije nam daju neku nadu. Tek od 1900. godine počele su da se mere neke stvari, a tek krajem 20. veka se sve kompjuterizovalo zato smatram da treba da prođe 100 godina da bi mogli da znamo neku pravilnu statistiku - rekao je Ristić i dodao:

- Imali smo špansku groznicu, pa 100 godina posle koronu, i onda vidimo da kada se desi toplotni talas dolazi do širenja i pandemije virusa. Takoše, kako se zagreva zemlja dolazi i do zemljotresa.

Očekuje nas tropsko leto i visoke temprature.

- Na svaka tri četiri dana ćemo imati kišu, a posle 20. jula ćemo imati temperatutu do čak 40 stepeni! Najtopliji period će biti do sredine avgusta, i ovo važi za kontinentalni deo. Na moru tempratura mora je već 25 stepeni, tako da će tamo biti svakako toplo - rekao je Ristić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija