• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.07.2023

10:05

Ekskluzivno uključenje iz Moskve! Igor Damjanović za Informer TV o situaciji na ukrajinskom frontu!

EPA/printskrin

Live TV

Ekskluzivno uključenje iz Moskve! Igor Damjanović za Informer TV o situaciji na ukrajinskom frontu!

Podeli vest

O trenutnoj situaciji u Rusiji i Ukrajini za našu televiziju direktno iz Moskve govorio je Igor Damjanović, dopisnik IN4S-a.

U specijalnoj emisiji Informer TV tražimo odgovore na pitanja koje se tiču aktuelne situacije povodom propasti ukrajinske ofanzive, kao i uticaja iste na stanje i događaje na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje o situaciji u Moskvi, on je odgovorio da je stanje trenutno potpuno redovno.

- Situacija u Moskvi je potpuno redovna. Da ne znam da se rat  odvija nekoliko stotina kilomatera dalje, ne bih primetio da se nešto dešava. Rusko društvo se umara od teme rata, na konferenciji u Sankt Peterburgu se više govorilo o o novoj vrsti školovanja, jer se ruske škole zatvarju širom sveta. Sve više se govori o socijalnim temama. Za naše gledaoce je najinteresantije je šta se dešava na frontu. Mesec dana već traje ukrajinska ofanziva, ona se desila tamo gde se i očekivalo. Trenutno, zaporoški pravac, uz bahmutski, je najaktivniji - rekao je Damjanović.

On je ukazao na činjenicu da su ukrajinske snage u Zaporožju izgubile ogromnu količinu zapadne tehnike.

- Izgubljeno je oko 15-20 posto tehnike, a Rusi tvrde da je taj procenat veći od 30. Već godinu dana ukrajinska vojska je potpunosti zavisna od zapadne vojne pomoći. Na zaporoškom pravcu su Ukrajinici uspeli da zauzmu nekoliko destina kvadratnih kilometara - izjavio je on.

Damjanović je za našu televiziju takođe komentarisao i situaciju kod Bahmuta

- U Bahmutu se vode žestoke borbe oko sela Kleščejevka. To je zapravo bila presudna bitka, jer se to selo nalazi na uzvišenju kod grada. Sa te visine se može uspostaviti potpuna vatrena kontrola nad Bahmutom. Ruski novinar Aleksandar Sladkov, dao je informaciju da su Rusi napustili Kleščejevku, ali to se ispostavilo kao netačna informacija. Glavni razlog za ruski uspeh na tom terenu je bila upotreba avijacije. Rusija od početka godine masovno koristi bombe FAB-500, Ukrajincima je veoma teško da takve avio bombe obore. Za sada ih dosta uspešno koriste - kaže Damjanović.

On se osvrnuo i na predstojeći NATO samit u Viljnusu, koji se održava 11. i 12. jula. Damjanović smatra da će odluke donete na tom samitu imati veliki uticaj na dalji razvoj situacije u Ukrajini.

- Volodimir Zelenski obilazi jednu za drugom NATO članice, i tamo ispostavlja zahteve.  Bugarska je veoma bitna za to, jer se tamo nalaze fabrike za proizvodnju municije kalibra 152 milimetra. Pojavila se određena doza panika u Evropi da se nešto može desiti sa nuklearnom elektranom Zaporožje. Ukrajinci tvrde da će Rusija dići u vazduh reaktore, to predstavlja dizanje tenzija pred samit NATO. Ukrajina gotovo sigurno očekuje da će dobiti kasetne bombe, koje je zabranjeno konvencijom UN-a. Najviše što bi Ukrajina mogla da dobije na tom NATO samitu jesu raketa ATACMS, dometa 300 kilometara. Pitanje je samo da li će Amerika dozvoliti Ukrajini da udari tim raketama duboko u teritoriju Ruske Federacije - zaključuje Damjanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...
Olimpijske igre

Završen prvi dan na Olimpijskim igrama: Mikec u finalu, Novak prošao dalje! Kraj za Zoranu, Milicu, Saru, plivače...

Prvi dan Olimpijskih igara u Parizu otvorile su naša džudistkinja Milica Nikolić koja je eliminisana u 2. kolu, potom Jovana Arsić koja se plasirala u četvrtinale skifa i strelac Damir Mikec, koji je izbrio finale i u nedelju oko 9:30 će se boriti za zlato! Novak se prošetao do druge runde, a Sara Ćirković neočekivano ispala. Poslednja srpska predstavnica, stonoteniserka Izabela Lupulesku, posle četiri izgubljena seta spakovala je kofere i zaputila se kući.

27.07.2024

23:13

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija