• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.07.2023

11:26

Sintetička deca - da li je to moguće? Stručnjaci na Informer TV otkrivaju sve o veštačkim embrionima! (VIDEO)

printscreen/AP

Live TV

Sintetička deca - da li je to moguće? Stručnjaci na Informer TV otkrivaju sve o veštačkim embrionima! (VIDEO)

Podeli vest

Gosti Info dana na Informer TV danas su Tamara Živić, embriolog i profesor Vladimir Jakovljević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Tema razgovora su veštački embrioni.

U revolucionarnom poduhvatu britanskih i američkih naučnika napravljeni su veštački embrioni, bez upotrebe spermatozoida i jajnih ćelija.

Dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Vladimir Jakovljević naveo je da se ovaj projekat može biti problematičan sa etičkog i pravnog stanovišta.

- Naučnici su se ogradili da to tek treba da bude predmet šire priče. Stvaranje embriona na način koji nije prirodan, ja se prvi ne bih upustio u takav poduhvat - rekao je naš gost.

- Formiranje embriona u laboratorisjkim uslovima do 14 dana je dozvoljeno da se čuvaju. Kod ovog eksperimenta je potvrđeno da nema dokaza razvitka srca i mozga. Daleko je da ovo bude klinička praksa - istakla je Živić.

Mislim da u velikoj meri ne mogu da se detektuju hromozonske anomalije u početnim fazama, navela je. 

- Savetujem da se pre svega koriste metode koje su dale jasne rezultate, ovo je zanimljivo, ali je daleko od toga da postane praksa - dodala je.

Foto: Informer

Tamara Živić

Prenatalna dijagnostika i matične ćelije

- Ono što bih savetovala parovima koji pokušavaju više puta jeste da oba parnera uradi sve provere - počela je naša gošća. 

Nova otkrića u medicini mogla bi da pomognu u prenatalčnoj dijagnostici, smatra embriolog.

- Ovo bi moglo da nasledi prenatalnu dijagnostiku i da pomogne da se veći broj parova ostvare kao roditelji - istakla je.

Kod mnogih parova je ključ da se opuste, saglasni su gosti našeg Info dana.

- Ovo što vi radite na dnevnoj bazi je ekstremno humana stvar, je r smatram da je biti roditelj najlepša stvar. Ovo što je koleginica rekla je početak, prenaltalna dijagnostika, da li je u početnoj fazi došlo do problema, ali nije sve što utiču na to da li će trudnoća biti iznesena do kraja. Tu je više faktora - rekao je Vladimir Jakovljević.

Starosna granica

Ranije su se za vantelesnu oplodnju javljale žene nakon 40 godina, ali poslednjih godina situacija nije takva. Ključna poruka naših gostiju je - ne čekajte!

- Mlađe devojke se javljaju, 25-30 godina koje se javljaju za vantelesnu oplodnju, jer shvataju da imaju problem. Ranije su se javljale starije žene. Ja savetujem da ne čekate, ako 12 meseci pokušavate i ne ostajete u drugom stanju, javite se lekarima - rekla je naša gošća Tamara Živić.

Slično, ako se odluičite na zamrzavanje ćelija, najbolje je da to uradite do 40. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija