• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.07.2023

13:02

Doktorka Petrović za Info jutro otkrila kako preživeti paklene vrućine, pa iznenadila jednim savetom (VIDEO)

Printscreen/Informer TV

Live TV

Doktorka Petrović za Info jutro otkrila kako preživeti paklene vrućine, pa iznenadila jednim savetom (VIDEO)

Podeli vest

U Srbiji je danas od početka leta najtopliji dan. U pojedinim mestima temperatura ide i do 40 stepeni. Kako visoke temperature utiču na organizam, ali i kako se izboriti sa vrelinom za Informer TV objašnjava doktorka medicine Ana Petrović.

- Visoke spoljne temperature mogu loše uticati i na zdrave osobe, a kamoli na osobe koje su obolele od određenih vrsta bolesti. Vrućine utiču na arterijski krvi pritisak, odnosno arterijsku tenziju i dovode do spuštanja te arterijske tenzije što može narušiti zdravlje ljudi u smislu glavobolje, vrtoglavice... - objašnjava doktorka Petrović za našu televiziju i dodaje da tokom tropskih dana češće dolazi i do poremećaja rada srca, pa se građani žale na artimije.

- Kada je napolju ovako vruće potrebno je unostiti dovoljno tečnosti kako organizam ne bi dehidrirao, zatim mirovati u rashlađenoj prostoriji i obavezno provetravati rano ujutru i uveče - napominje naša sagovornica.

Na pitanje kako se rashladiti tokom vrelih dana i noći i da li promaja može biti fatalna doktorka Petrović ističe da takvo strujanje vazduha može dovesti do kočenja mišića vrata.

- Promaja može dovesti do kočenja mišića vrata, a onda se javlja bol. Kada je reč o rashlađivanju doktorka preporučuje boravak u provetrenim prostorijama, kao i provetravanje rano ujutru i uveče. 

Još jedan savet koji je naša sagovornica dala u uključenju u Info jutro suprotno je uverenju da na vrućini treba piti ledena pića.

- Mnogi stručnjaci preporučuju konzumaciju toplih pića kako bi se izjednačila temperatura tela i spoljašnja. 

Kako izlaganje klima uređajima utiče na organizam kao i prelaz iz hladne prostorije na vrućinu ali i kada je najbezbednije izvesti decu napolje pogledajte u videu ispod:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija