• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

14.07.2023

09:17

Niko ne želi da ide u rat, posebno ne vojska jer zna šta je rat! Vučević o zabrani izvoza naoružanja: Sagledavamo da Srbiju sačuvamo u miru!

Zoran Sinko

Live TV

Niko ne želi da ide u rat, posebno ne vojska jer zna šta je rat! Vučević o zabrani izvoza naoružanja: Sagledavamo da Srbiju sačuvamo u miru!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na osnovu Zakona o predsedniku Republike i Zakona o Vojsci Srbije, a zbog usložnjavanja bezbednosne situacije u državi, doneo je Odluku da se donesu akta radi obustavljanja izvoza naoružanja i vojne opreme u narednih 30 dana.

 Ministar odbrane Miloš Vučević bio je gost Info jutra na našoj televiziji i govorio je o ovoj temi. 

- Možda je medijski to odjeknulo, ali mi smo u sistemu odbrane bili uveliko u tome. Srbija stalno mora da vodi računa o odbrani svog integriteta i suvereniteta i ovo je refleksija svega onoga što nam se dešava. U narednih 30 dana nema izvoza oružja - rekao je na početku gostovanja Vučević i dodao:

- Ne smemo biti uplašeni, ali smemo biti zabrinuti, to nije isto. Srbija se ne sprema za rat i ne želi rat. Sagledavamo da Srbiju sačuvamo u miru i da održimo nastavak stabilnog perioda, ali ne smemo da isključimo opasnosti bezbednosne prirode sa kojima se suočavamo. Naš mir je sigurniji. Mi moramo da razumemo šta je ono što se dešava u regionu. Ubrzava se naoružanje. Imaćemo u vidu da je to realnost koja nas okružuje, spram toga država donosi odluke. Od danas kreće realizacija te odluke naše države. Dobili smo spisak svih prioriteta Vojske Srbije. S jedne strane deluje da je vanredno, a nije jer je prirodno da se Vojska Srbije snabdeva. Mi moramo da vodimo računa o našoj namenskoj industriji - ističe Vučević. 

Foto: Zoran Sinko

 

 

Srbija je danas daleko jača i snažnija, ističe ministar odbrane. 

- Daleko je danas jača Vojska Srbije nego što je bila, ta obnova vojske, ne samo u materijalnom, već i u moralnom. Po pitanju časti dolazi i na taj nivo koji vojska zaslužuje. Oficiri moraju da budu vrsta društvene elite, ali to smo izgubili u sferi javnog života. Kad se pojave oficiri, to znači da se on kvalifikovao i školovao - kaže Vučević. 

Kako napominje Vučević, u Srbiji postoje ljudi koji su neodgovorni i ne vide svrhu jačanja vojske. 

- Imamo jedno medijsko spinovanje da nam vojska ne treba, da niko ne ulaže u vojsku, šta će nama, da je to trošak, pa onda vidite haos u Evropi. Imate u Srbiji političare i ljude iz javnog života koji su potpuno neodgovorni. Pogledajte šta radi Hrvatska i koliko ulaže u naoružanje, pa se pitamo šta će to njima, a članica su NATO-a. Ako to ne pratite i bavite se poštanskim markicama i salvetama, onda ne razumete. Nije naš posao da se dodovoramo svima. Mi smo birani da radimo te stvari najozbiljnije. Niko ne želi da ide u rat, posebno ne vojska jer zna šta je rat - podvukao je ministar. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija