• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O.G.

14.07.2023

12:17

"Rodićeš mrtvo dete, nakazu! Stavićemo njenu glavu u teglu!" Jeziva ispovest majke nestale bebe (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

"Rodićeš mrtvo dete, nakazu! Stavićemo njenu glavu u teglu!" Jeziva ispovest majke nestale bebe (VIDEO)

Podeli vest

Predsednica udruženja nestalih beba Dušanka Bužanin u gostovanju na Informer TV govorila je o nestalim bebama, kao i o čestim krađama novorođenčadi koje su se dešavale u porodilištima.

Slučaj nestalih beba je nešto što dugo potresa javnost u Srbiji, a prema tvrdnjama pojedinih udruženja roditelja više hiljada beba je proglašeno mrtvim, iako su prodavane.

- 20. novembra 1981. godine u GAK Narodni front sam otišla da se porodim, gde sam doživela veliku neprijatnost. Babica mi je rekla: "Okreni glavu, rodićeš mrtvu bebu bez glave, nakazu! Stavićemo njenu glavu u teglu, i studenti će to pregledati!" To mi je rekla babica Živana. Tamo su bili jako neljubazni i nasilni prema meni, ali sam mislila da to tako mora. Ja sam želela da ne okrenem glavu, i želela sam da je ne poslušam, ali mi je onda babica Živana lupila šamar! - rekla je majka nestale bebe Dušanka Bužanin.

Bužanin ističe da je nakon ove životne traume osećala veliku sramotu i stid.

- Posle toga su me odveli u sobu, gde sam bila osam dana i niko me nije obišao. Mojim roditeljima su rekli da se bore za moj život. Pre porođaja sam osećala bebu u stomaku, a oni su mi rekli da ja to umišljam. O ovoj temi se nije pričalo. Potom sam 28. novembra izašla iz bolnice, mi smo se pravili da se ništa nije desilo, jer je to tada bila velika sramota. Osećala sam veliki stid, i sada ga osećam! Smatrala sam samu sebe nedostojnom! Mislili smo da sam rodila mrtvo dete, i kako je babica rekla, nakazu. Mislila sam da sam lično kriva što se to desilo, i onda sam se krila i pobegla od ljudi. Nosila sam taj bol u dubini duše. Uspela sam da ne pričam o tome 40 godine - rekla je Dušanka.

Foto: Zoran Sinko

 

 

Prema rečima naše gošće, nije sumnjala da je dete rođeno mrtvo, kao i da se kaje što je poslušala babicu i nije ugledala svoje dete.

- U to vreme nisam sumnjala u to da mi je dete rođeno mrtvo. Da sam to tada rekla, vodili bi me kod lekara. To je bio veliki hod pod mukama, i nisam imala situaciju da posumnjam. Osećala sam se krivo zbog postupka babice Živane. Ona je pred doktorom lupila meni šamar zato što je nisam poslušala. Mnogo se kajem što sam okrenula glavu! - rekla je Dušanka.

Dušanka ističe da bi ceo život ćutala o svojoj nestaloj bebi, ali da je progovorila u nadi da će ispuniti želju svog supruga.

- Moj suprug se razboleo, i onda sam ga poslušala. Ja ni dan danas ne bih išla da proverim. Ja sebe krivim što sam okrenula glavu! Nisam bila svesna tada, bila sam uspavana i nisam čula ništa, tek posle dva dana od porođaja sam se probudila. Svi su bili uplašeni za moj život. Zahvaljući mom suprugu, ja sam krenula u potragu. Kada se pokrenula tema nestalih beba, ja sam se tek onda prepoznala u toj priči, ali zbog sramote nisam smela da progovaram - rekla je Dušanka.

Dušanka je uputila apel svim roditeljima nestalih beba da provere šta se zapravo dogodilo sa njihovom decom.

- Zato molim roditelje i majke, idite proverite. Ako su nas jednom prevarili, pa smo bili mladi i ćutali, sada ne smemo, jer nemamo izgovor! Ja kad vidim trudnicu kažem: Bože pomozi joj da bude sve u redu. Nisam se ostvarila kao majka, nikada više nisam ostala trudna - rekla je Dušanka Bužanin.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Šta će Putin sad?! Rusija u ogromnoj opasnosti! Moskva prozrela tri trika koje je Amerika spremila za samit u Švajcarskoj!
RAT SVIM SREDSTVIMA

Šta će Putin sad?! Rusija u ogromnoj opasnosti! Moskva prozrela tri trika koje je Amerika spremila za samit u Švajcarskoj!

Na dnevnom redu „ mirovne konferencije “ o Ukrajini u Švajcarskoj, zakazane za 15-16. jun, od planiranih deset, ostala su tri pitanja: Nuklearna bezbednost, bezbednost plovidbe i razmena zatvorenika po formuli „svi za sve“. Ovo je rekao politikolog, generalni direktor Instituta za političke studije Sergej Markov u emisiji „Prvi Sevastopolj“.

28.05.2024

18:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31