• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer.rs

16.07.2023

13:59

Stručnjaci za Informer TV o novim merama države: Sigurno je da će građani osetiti prosperitet

Zoran Sinko

Live TV

Stručnjaci za Informer TV o novim merama države: Sigurno je da će građani osetiti prosperitet

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je predstavio niz veoma važnih mera za građane, koje treba da značajno utiču na rast životnog standarda građana. Najveće povećanje država je spremila za penzionere, a sledi i skok plata u prosveti i zdravstvu, kao i povećanje dodatka za provorođeno dete.

Kako je naveo predsednik plate u prosveti će kumulativno biti povećane za ukupno 30,6 odsto. Takođe, plate za medicinske radnike će biti povećane 5,5 posto i u januaru 10 posto, kumulativno 16 odsto.

Prvo povećanje penzija sledi 1. oktobra (5,5 odsto), a drugo u januaru 14, 6 odsto, kumulativno 21,6 odsto. Za šest meseci prosečna penzija iznosiće 390 evra, što je najveće povećanje penzija u istoriji, naveo je Vučić.

Predviđeno je da će roditeljski dodatak za prvo dete iznositi 366.122,62 dinara.

Politički analitičar Miljan Jovićević i prof.dr Mihajlo Rabrenović stručnjak za javni menadžment gostujući na Informer TV su istakli da će mere države sigurno doprineti prosperitetu građana.

Kako je naveo prof dr Rabrenović kaže da su nove mere impresivne imajući u vidu čitavu situaciju u kojoj se svet nalazi.

- U najtežem mogućem trenutku za planetu, nadležni su doneli ovako dobre mere. Ovo je jako dobra vest. Ona govori o tome da je država jako dobro osmislila mere socijalne i ekonomske politike. Dobro je da građani prepoznaju ko je dobro radio...Treba podržati i pohvaliti ovakvu odgovornu politiku. Da odvojimo žito od kukolja. Siguran sam da će građani prelamati pametno Ovakvi rezultati su plod odgovornog rada. Država daje podsticaj preduzetnicima preko Fonda za razvoj, koroz program "Moja prva plata"...U zavisnosti od privredne grane postoje podsticaji i te kako. Dve trećine naše trgovinske saradnje je sa EU, a ako ne dođe do zaoštravanja tenzija sigurno ćemo nastaviti trend saradnje  - kaže Rabrenović.

Foto: Zoran Sinko

 

Jovićević navodi da je jasno da je vlast napravila plan za povećanje nataliteta. Kako navodi, nataliteta nema bez povećanja plata, što je država i prepoznala.

- U finansijskom okviru bitno je da ne dođe do deficita u budžetu da se ne radi njegov rebalans. Prosečna plata sada iznosi 84.000 dinara, a sa povećanjima penzija će biti oko 40.000 dinara...Mi imamo ciklus rasta, uprkos svim nesrećama koje su nas sadesile. Sve to nas je sputavalo, a predložene mere su sigurno mnogo više od onoga što je moglo da se očekuje. Tu su i mnoge administrativne olakšice za privrednike i poljoprivrednike. - kaže Jovićević.

Pogledajte gostovanje u celosti:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija