• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.07.2023

13:49

Pušenje je serijski i tihi ubica! Stručnjaci o štetnosti duvanskog dima: Trećina stanovništva u Srbiji su pušači!

Zoran Sinko

Live TV

Pušenje je serijski i tihi ubica! Stručnjaci o štetnosti duvanskog dima: Trećina stanovništva u Srbiji su pušači!

Podeli vest

Od duvanskog dima nisu ugroženi samo ušači, već i pasivni pušači. Tim povodom gosti Teme dana su Andrijana Milošević Georgijev, docent na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, Milica Vukajlović, student Farmaceutskog fakulteta, Miloš Stojiljković Rolović, direktor Jazasa, kao i najmlađi edukator u Srbiji Đorđe.

- Pušenje se serijski i tihi ubica. Mi smo u smaom vrhu po broju mladih pušača. Zemlje rade na strategijama kako bi smnajile broj pušača. Imam utisak da su strategije kratkog daha. Mi se krećemo dugi niz godina oko 30 %, trežina stanovništva su pušači - istakla je Milošević Georgijev.

Foto: Zoran Sinko

Andrijana Milođević Georgijev i Đorđe

Gost naše Teme dana je i Đorđe, najmlađi edukator u Srbiji, koji je naveo da je prve edukacije držao drugarima u vrtiću.

- Pušenje je previše štetno, nama je cilj da kažemo da pušenje ubija i da šteti plućima - kaže on.

Uloga roditelja i vršnjaka

- Roditelji su doista bitni. Oni vam usađuju dobre navike i velika je verovatnoća da ćete ih kasnije poslušati. Ako vi u kući ne pušite, mala je verovatnoća da će i dete kasnije biti pušač - istakla je Vukajlović.

Foto: Zoran Sinko

Milica Vukajlović

- Uticaj roditelja je značajan, ali teško može da se nosi sa popularnim mladima. Mi smo u našim edukacijama targetirali te ljude da postanu naši edukatori.

Pušenje je ozbiljan ubica i malo je slučajeva gde on nije doveo do ozbiljnih posledica kod onog ko ga je konzumirao. I one cigarete koje mogu da se konzumiraju u zatvorenim prostorijama su jednako štetne - zaključio je direktor JAZAS-a.

Foto: Zoran Sinko

Miloš Stojiljković Rolović

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

Šokantno otkriće milionskog testamenta princeze Dajane! Vilijam i Hari nisu bili jedini naslednici, postojala su i druga njena deca
Dom i porodica

Šokantno otkriće milionskog testamenta princeze Dajane! Vilijam i Hari nisu bili jedini naslednici, postojala su i druga njena deca

Svet je stao i suze su pošle kada je poslednjeg dana avgusta 1997. godine objavljeno da je najvoljenija princeza svih vremena Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Mnoge polemike su se tada otvorile, počev od njenog ljubavnog života, odnosa sa kraljevskom porodicom do testamenta koji je ostavila iza sebe i naslednika.

22.08.2024

16:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija