• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.07.2023

13:16

U moru šokantnih vesti, ne prepoznajemo porodično nasilje kao dovoljno važnu temu! Stručnjaci na Informer TV o napadu sportiste Vuka Radivojevića na svoju suprugu (VIDEO)

Informer

Live TV

U moru šokantnih vesti, ne prepoznajemo porodično nasilje kao dovoljno važnu temu! Stručnjaci na Informer TV o napadu sportiste Vuka Radivojevića na svoju suprugu (VIDEO)

Podeli vest

U svetlu skorašnjeg porodičnog nasilja psihijatar Irena Đorđević i Tamara Nevčev Džinić pričaju koliko je važno pričati o porodičnom nasilju i osvešćivati žene da isto prijave nadležnim organima.

Vuk Radivojević, bivši košarkaš Crvene Zvezde koji se sumnjiči da je udario suprugu L.R. (40), odbio je danas da iznosi odbranu u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, a oštećena L. R. je odbila da svedoči protiv supruga!

Advokat Tamara Nevčev Džinić napominje da situacija koja je u medijima objavljena gde je bivši sportista udario svoju suprugu, a ona poptom to demantovala je nažalost nije retka.

- Ova situacija nije retka, supruge koje su pretrpele povrede priznaju u policiji da su pretrpele nasilje i onda pred sudom to negiraju. To najčešće dovodi do odbačene krivične prijave jer ne postoji potvrda i dokaz, pa nasilnik bude pušten na slobodu. Žene ne znaju šta je definicija nasilja jer se dešava da zbog tog međugeneracijskog i tradicionalnog stava, dolazi do normalizuje nasilje nad ženama - napominje advokat  Tamara Nevčev Džinić.

 

Psihijatar dr Irena Đorđević kaže da je žrtvama nasilja potrebno mnogo podrške, jer iz straha od nasilnika mali broj njih se odluči da poraži pomoć.

- Problem je u kulkturu, jer i danas postoje mnoge porodice koje ako njihova ćerka trpi nasilje u braku, ne podržavaju svoje dete i to je strašno. Normalno je da žena i majka trpi: "Eto ona je dobra žena, ostala je sa njim i pored sve ga što se dešava!" Neretko će upravo ta drvojčica sutra isto tako potsupati u bračnoj zajednici. Osoba koja je nasilnik u samom stratu ima potrebe da prvo ograniči žrtvu, tako da je polako udaljava od ljudi koje ona voli i sa kojima se druži. Priča o njima sve najgore, a sebe veliča. Postaje romantičan i nežan, pa se žrtva usresređuje samo na njega, zatim dolazi do nasilja, a žena se pravda da se to desilo slučajno i nije namerno. Postaje sramota da priča o tome, pa se dešava da godinama trpi nasilje, koje eskalira i  posatje vidiljivo i ljudima iz okruženja  - priča Đorđević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!
ŠAH-MAT

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!

SAD, Južna Koreja i Japan najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, uključujući kontinuirani transfer oružja iz Severne Koreje u Rusiju, čime se produžava rat u Ukrajini, krši više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ugrožavaju stabilnost i u severoistočnoj Aziji i Evropi, saopštio je Stejt department.

01.07.2024

05:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija