• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.07.2023

12:22

Eutanazija ili "ubistvo iz milosrđa"! Stručnjaci na Informer televiziji pričaju o etičkom, zakonskom i socijalnom aspektu eutanazije (VIDEO)

informer.rs

Live TV

Eutanazija ili "ubistvo iz milosrđa"! Stručnjaci na Informer televiziji pričaju o etičkom, zakonskom i socijalnom aspektu eutanazije (VIDEO)

Podeli vest

Nakon tragične priče bračnog para iz Zemuna kada je suprug Z. Ž. (73) i ubio svoju suprugu V. Ž. (71) koja je dugo bolovala, a zatim i sebi presudio, otvorilo se pitanje ozakonjivanja eutanazije, a gosti u Info jutru su Prof. dr Mladen Prvulović i advokat Mladen Popovič i Đorđe Pavlov iz Udruženja za legalizaciju eutanazije.

Đorđe Pavlov iz Udruženja za legalizaciju eutanazije kaže da svako ko želi dostojanstveno da živi zaslužuje i dostojanstvenu smrt.

- Neko ko ima velike bolove i nema izgleda da se oporavi, zaslužuje da mu pomognemo da bezbrižno ode sa ovog sveta. Vekovima se vodi polemika o etičnosti eutanazije, imeđu ostalog i zbog mešanja crkv. Ja ne želim da jednog dana dođem u situaciju da ne mogu da hodam, da ne mogu bez pelena ili da trpim velike bolove, a da ne mogu da odlučim o tome da li ću prekinuti tu agoniju. Veliki broj evropskih država je legalizovala eutanaziju, među njima su Španija, Švajcarska, Holandija, Belgija, Luksenburg, kao i Kanada i neke države Australije. Mi smo udruženje za pacijente koji trpe velike bolove i udruženej je za ljude koji žele da žive dostojanstveno i žele upravo tako dostojanstveno da završe život. Skoro mi je umro prijatelj u velikim bolovima, on je urlao da želi da umre, ne vidim razlog zašto bi se neko mučio - napominje Pavlov.

 

 

 

Advokat Milan Popović kaže da upravo zbog mogućnosti zloupotrebe, eutanazija neće biti legalizovana u skorijoj budućnosti kod nas.

- Postojao je prednacrt zakona koji bi se tica stavu o eutanaziji, ali koji nije zaživeo. Kod nas je krivičnim zakonom za lišavanje života iz milosrđa predviđena kazna zakona od 6 meseci do 5 godina zatvora , zakonski je određena, i sam krivični o delo zakonik ga zove lišenje života iz milosrđa. U teoriji, kao i u praksi to ide jako sporo, postoji niz koraka i medicinska dokumentacija mora da bude potpuno, zakon zahteva da pacijent bude u teškon stanju, da trpi velike patnje i bez izlega za ozdravljenje ali da bude u potpunosti mentalno i psihički zdrav kako bi mogao da donese takvu odluku - priča advokat  Popović.

Prof. dr Mladen Prvulović, onkolog u penziji kaže da je stav lekara jasan.

- Dužnost lekara je da pomažu ljudima, Hipokratiova zakletva koju pšolažu doktori kaže da ne smemo uraditi ništa što može naškoditi pacijentu. Kao prvo, da li bi vi sutra verovali doktoru koji se bavi eutanazijom ljudi i ne veruje u ozdravljenje. Lekarska struka ima jasan stav što se tiče toga. Medicina se razvija, terminalna medicina razvija savremene metode koje podrazumeva sve postupke u slučaju umiranaj. Holanđani su radili istraživanje i samo 6 odsto ispitanika navodi bol kao razlog da žele eutanaziju, većina navodi socijalni momenat gde oni ne žele da budu na teretu nekome - ističe doktor Prvulović i dodaje da je eutanazija je pretežno zastupljena u protestantskim zemljama.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija