• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.07.2023

11:40

Klimatske promene izazivaju strah! Dramatično upozorenje: "Ne znate šta može večeras da se desi!" (VIDEO)

Predrag Milosavljević

Live TV

Klimatske promene izazivaju strah! Dramatično upozorenje: "Ne znate šta može večeras da se desi!" (VIDEO)

Podeli vest

Nenad Leštanin iz Vatrogasno-Spasilačke Brigade, profesorka doktorka Violeta Stanimirović i meteorolog Goran Pejanović iz RHMZ u gostovanju na Informer TV govorili su o aktuelnim klimatskim promenama.

- Vreme je postalo neizvesno. Imamo paralelu zadnjih 20 godina, imali smo i velike suše. Pre dvadesetak dana smo se susreli sa ekstremnim poplavama. Prisustvujemo klimatskim promenama, živimo u njima, a osim povećanja temperature, povećava se i vlaga u atmosferi što dovodi do ovakvih klimatskih procesa - istakao je Pejanović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Balneoklimatolog prof. dr Violeta Stanimirović istakla je da nagle promene vremena dovode do promena u organizmu koje mogu predstavljati opasnost. 

- Posledica klimatskih promena u našem društvu izazvala je strah i neizvesnost. Vi ne znate šta će večeras da se desi. Ne znate da li će drvo pasti na Vašu kuću? Ovde govorimo o strahu! Postoje promene u organizmu koje nastaju prilikom promene vremena, imali smo visoke temperature, kada nam je smanjena količina vode u organizmu, i onda je došlo do promene usled vlade. Ljudi koji su osetljivi i imaju hronične probleme su to jako osetili. Promena vremena utiče na promene ponašanja kod ljudi, dešavaju se poremećaji koncentracije, bude povećana razdražljivost, što na primer u saobraćaju predstavlja veliku opasnost- rekla je doktorka Stanimirović.

Foto: Predrag Milosavljević

 

Nenad Leštanin iz Vatrogasno-Spasilačke Brigade istakao je da su vatrogasci imali manje intervencija sinoć u odnosu na prvu noć oluje, ali da nažalost imamo tri ljudske žrtve. 

- Protekle noći bilo je 97 intervencija, malo manje nego prve noći oluje. Građani su poslušali upozorenja. Intervenisali smo najviše na uklanjanju stabala koje su onemogućili saobraćaj. Primamo pozive građana na broj 193 i odmah izlazimo po pozivu - istakao je Leštanin i dodao:

- U Novom Sadu bila je zarobljena radnica u trafici, i mi smo uspeli da je izbavimo. Treća žrtva sinoćnjeg nevremena je u Bačkoj Palanci, pored dečaka iz Novog Sada i žene iz Kovačice.

Leštanin ističe da je Sektor za vanredne situacije uvek spreman, i da uz pomoć najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda vatrogasno-spasilačke jedinice uvek budu u stanju pripravnosti. 

- I za večerašnju najavu smo se spremili, čim je Sektor za vanredne situaciju dobio najavu od RHMZ-a, stavljeni su u pripravnost. Nas nije iznenadilo nevreme, imali smo tačnu najavu koja je stigla oko 19 časova. Sve jedinice su bile spremne. U jednoj noći smo imali 46 intervencija na teritoriji našeg glavnog grada - rekao je Leštanin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija