• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.07.2023

09:53

Gde završava ukrajinsko žito? Rusija i Zapad u hibridnom ratu!

Informer TV

Live TV

Gde završava ukrajinsko žito? Rusija i Zapad u hibridnom ratu!

Podeli vest

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izjavio je da se 95 odsto ukrajinskog žita ne isporučuje u afričke zemlje. Gde zapravo završava ukrajinsko žito, i ko će izaći kao pobednik iz hibridnog rata Rusije i Zapada?

Na ova i slična pitanja za našu televiziju govorili su prof. dr Goran Puzić, ekonomista, Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu, i Ljuban Karan, bivši oficir KOS-a u penziji.

Biljana Šahrimanjan Obradović smatra da tek treba da se održe najvažiniji događaji vezani za krizu oko žita.

Foto: Informer TV

 

- Tek ćemo gledati šta će se dešavati. Predstoji nekoliko bitnih susreta, kao što su susret Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana. Erdogan drži Putina u malom džepu, on je taj koji je garantovao prevoz žita, a sada mu Vladimir Putin prkosi. Vidimo da Rusija granatira Odesu koja je glavna luka za izvoz žitarica, i potrudiće se da je što više uništi do susreta Putina sa Erdoganom u Avgustu, kako bi imali izgovor zašto žito ne može da se izvozi - rekla je ona.

Ekonomista Goran Puzić je pohvalio spoljnu politiku Rusije.

- Bečkom konvencijom iz 1961. godine, sve države moraju da posluju na principu uzajamnog razumevanja. Ponašanje SAD i Zapada tu nije normalno, oni vrše neku vrstu ekonomskog fašizma sankcijama. Sve vreme govore sa Zapada da nisu u ratu, ali ovo je zapravo sukob Ukrajine i NATO pakta. Ukrajina je zemlja koja radi mira u svetu mora ostati neutralna - kaže Puzić.

Foto: Informer TV

 

On deli mišljenje italijanskog ministra da ukrajinsko žito ne završava u Africi.

- Nemam nikakve dokaze, ali smatram da žito završava u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama Zapada. Evropa je sada u problemu. Rusija je dokazala da je država i sila. Postavili su uslove, i očekuju da oni budu ispunjeni. EU je postala vazal Sjedinjenih Država i tu nastaju problemi, Evropa mora da se okrene svom tržištu - rekao je ekonomista.

Ljuban Karan, bivši oficir KOS-a u penziji, ukazao je na činjenicu da Rusija pokazuje solidarnu stranu sa gladnima u svetu.

- Putin je čak predložio Erdoganu da najugroženijim afričkim državama treba isporučiti besplatno žito. A šta je sa ruskim žitom? Rusija je prvi izvoznik u svetu, a Ukrajina tek peti. Rusija planira da izveze 40 miliona tona, a Ukrajina samo 10. Postoje još dva velika problema. Ukrajinsko žito završava na Zapadu, jer tim žitom verovatno plaćaju deo tog oružja koje stiže iz tih zemalja. Drugi problem jeste taj što se Crno more pretvorilo u ratnu zonu. Ukrajina je zatvorila to more i napravila od njega napravila ratnu zonu - kaže Karan.

Foto: Informer TV

 

On tvrdi da Zapad pokazuje licemerje time što uvodi sankcije Rusiji.

- Zapad se navodno bori protiv gladi, a uvode sankcije Rusiji koja je najveći proizvođač žita. Ta kriza se koristi za obračune hibridnim dejstvima. To se upravo radi da bi se Rusija optužila za glad u svetu. Nedostatak tog žita će pokrenuti ogroman talas migracija iz Afrike, i toga se Zapad plaši, i sada su u dilemi da li da ispune zahteve Rusije ili ne - rekao je oficir KOS-a u penziji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija