• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.S.

26.07.2023

08:42

Šta nas čeka posle superćelijske oluje? Meteorolog Sovilj otkrio do kada nam prete nepogode i dao najnoviju prognozu za naredne dane!

Informer.rs

Live TV

Šta nas čeka posle superćelijske oluje? Meteorolog Sovilj otkrio do kada nam prete nepogode i dao najnoviju prognozu za naredne dane!

Podeli vest

Ima li kraja superćelijskim olujama u Srbiji i da li je ovo jedna od najtežih godina za poljoprivrednike - na ova i mnoga druga pitanja odgovorio je gost Info jutra, načelnik prognoze vremena u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Slobodan Sovilj.

- Ovo je godina kada imamo više ekstremnih događaja. Za očekivati je još ovakvih klimatskih događaja, suše i periode intenzivnih padavina i nepogoda. Sa današnjim danom ipak će biti kraj ovog sedmodnevnog perioda kada je naš region bio na udaru nepogoda, koje su bile izražene u Italiji i na severu Balkana, ali i kod nas su načinile veliku materijalnu štetu - rekao je Sovilj na početku emisije. 

Sovilj je objasnio da ovako jaki sistemi mogu da se razviju jedino ako u višim slojevima postoji jak vetar i jako strujanje vazduha. Ovi sistemi vrlo burno reaguju.  Oni moraju da pređu stotine kilometara pre nego što se ugase.

U pojedinim godinama imamo više ekstremnih događaja, a kako ističe Sovilj, imali smo situaciju i 2017. godine, pa Tornado u Pančevu 2016... 

Foto: Informer.rs

 

- Možemo očekivati povećanje ekstremnih vremenskih događaja, jer mi živimo na toplijoj planeti koja se i dalje zagreva. Moramo da prestanemo da sagorevamo fosilna goriva. Više puta smo isticali da samo povećanje temperature za 1 stepen omogućava da se sadržaj vodene pare poveća, a to hrani oblake - napominje Sovilj i dodaje:

- Najbitnije da se nalazimo na bezbednom mestu i da imamo dovoljno vremena kada vidimo približavanje olujnih oblaka, da imamo vremena da se sklonimo na bezbednos mesto. Automobil nije bezbedno mesto, jer je bilo mnogo oborenih drveća. 

Jako teška godina za poljoprivrednika

Aleksandar Ljubojević, proizvođač povrtarskih kulture, uključio se preko vajbera u program i istakao da je razorna oluja donela mnogo štete poljoprivrednicima. 

Foto: printscreen informer tv

 

 

- Pa situacija je katastrofalna, svi su pretrpeli štetu. Ja imam proizvodnju zeleniša, šteta je ogromna, dosta plastenika je uništeno. Nešto je i prežielo, ali jako su veliki gubici. Ja imam 33 godine i pričao sam starijim ljudima, ne pamte da je ovako nekad bilo. Bolesti napadaju, mi moramo da pratimo i da zatvrammo plastenike, a to ne smemo da radimo, oni moraju da budu otvoreni. Jako teška godina za poljoprivrednika, jer je vetar pokidao plastenike i foliju, paprika je polegla. Ali nije samo paprika, već i druge povrtarske kulrure - rekao je Ljubojević. 

Komentarišući celu situaciju, Sovilj kaže da je i ranije bilo ovako ekstremnih događaja. 

- Bilo je i ranije takvih situacija, to nije ništa novo. Ono što nas brine jeste povećanje tih ekstremnih događaja. od 2010. do 2020. svaka druga godina je bila sušna. Smanjeni su prinosi, ali poljoprivrednici moraju da vode računa da osiguravaju svoje useve i površine kako ne bi pretrpeli veliku materijalnu štetu - rekao je Sovilj. 

Sovilj za Informer dao prognozu za naredne dane. 

- Nakon današnjeg dana koji je doneo nagli pad temperature, ostatak nedelje će biti stabilniji. Čak će i temperatura biti prijatnija i noću. Maksimalna temperatura za četvrtak i petak do 24, 25 stepeni. Dakle, imaćemo jednu pauzu, a onda sledeće sedmice stiže još jedna naoblačnost, ali ne bi trebalo očekivati razorne nepogode -  podvukao je Sovilj. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija