• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.07.2023

14:27

I Rezoluciju 1244 su kršili oni što su je doneli! "Međunarodna zajednica ne želi da reši srpsko nacionalno pitanje, već da rasparča!"

Zoran Sinko

Live TV

I Rezoluciju 1244 su kršili oni što su je doneli! "Međunarodna zajednica ne želi da reši srpsko nacionalno pitanje, već da rasparča!"

Podeli vest

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum, ali je svojim odgovorom na pismo srpskog člana Predsedništva Željke Cvijanović potvrdio da Kristijan Šmit nije imenovan za visokog predstavnika.

Republika Srpska uputila je apelaciju Savetu bezbednosti UN da se razmotri zašto se Šmit predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, a nije izabran. Tzv. visoki predstavnik kao ni njegove odluke, nisu priznate u Republici Srpskoj, jer nije izabran u Savetu bezbednosti UN, kako je to propisano Dejtonskim mirovnim sporazumom. 

- Gutereš ne može da tumači Dejtonski sporazum, on nije nadležan. Mi smo samo pitali da je li Šmit imenovan ili nije. I, Šmit nije imenovan. Vidi se da postoji opasna propaganda protiv Srpske, ali to ne znači da mi nismo u pravu - naveo je Milorad Dodik.

Šmit, u nameri da se Republici Srpskoj nanese šteta, lažno se predstavlja kao službeno lice, znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsednik RS Milorad Dodik je izjavio da je Šmit time počinio krivična dela neovlašćeno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

O ovoj temi govorili su gosti "Teme dana" na Informer TV - član Senata RS Milomir Mučibabić i, šef predstavništva RS u Srbiji, Mlađen Cicović. 

- Nakon što su konstatovali, bilo bi dovoljno da se kaže da gospodin Šmit je bio dovoljno i da mu se pokaže put pod noge. Nije došao po uzusima.Međutim, u nedostatku pravnih argumenata, čija argumentacija ne pije vode. Sve rezolucije UN govore da Rusija i Kina nisu dale vetar da se ne prevede u delo to što je neko drugi smislio- Mučibabić je rekao i dodao:

Foto: Zoran Sinko

 

- Krajem 20. veka je počela demistifikacija svega, pa i UN. Isina je samo jedna. Ovu metaforu anglosaksonsko pravo je pretvorilo u svoju vrlinu. Sve što mi donesemo danas, sutra je već zastarelo. I Rezolucija 1244 je donešena, a oni što su je doneli istog momenta su počeli da je krše - rekao je Mučibabić. 

Šta nas čeka sutra i da li sve pada u vodu što je Šmit rekao, Cicović je na to rekao da su dobili odgovor kakav su očekivali. 

- Potpuno je jasno nama bilo i, pre pisma Željke Cvijanović, da ćemo dobiti sličan odgovor kakav smo dobili. Jasno nam je bilo i devedesetih godina kada je počeo proces rasturanja države, da Ustav i međunarodno pravo, da ono što se podrazumeva, trebalo bi da uvažava Ustav države. Imamo takođe činjenicu da je srpski narod potpuno svestan i dvostrukih standarda i da međunarodna zajednica ne želi da reši srpsko nacionalno pitanje, već da rasparča, ne uvažavajući, istorijske činjenice. Ono što nije dobro i što je važno istaći, lideri su devdesetih bili jedinstveni u sprečavaju ono što je bila namera prema srpskom narodu. Veoma je važno da budemo zajedno i jedinstveni i da se suprostavimo svemu što ugrožava naš identitet - kaže Cicović. 

Foto: Zoran Sinko

 

- U ovom periodu je izuzetno važno da radimo na onome što je naš identitet. Mislim da ćemo u ovom trenuitku nakon pisma koje smo dobili znati da preduzmemo odgovarajuće korake i da se ništa značajno neće desiti. Zašto su visoki predstavnici dostavljali izveštaj, ako nisu nadležni? Odlučili su se da ne poštuju međunarodno pravo i svoje vlastite odluke, ako to njima ne odgovara. I kad čujete iz Republike Srpske poruku za samoporedeljenjem to je poziv političkim liderima i Zapadu da se vratimo Dejtosnkom mirovnom sporazumu - zaključuje Cicović. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane
NAKON SMRTI IRANSKOG LIDERA

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, s kojim je razgovarao o pitanjima formiranja vlade i od koga je zatražio da prilikom odlaska na sahranu Ebrahima Raisija prenese iranskom rukovodstvu da Moskva očekuje da će se saradnja između dve zemlje razvijati na isti način kao i do sada i nakon smrti iranskog lidera.

21.05.2024

23:00

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija