• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer

30.07.2023

11:13

Situacija je ozbiljna! Stručnjaci savetuju na šta da obratite pažnju ako sada podižete kredit (VIDEO)

Informer

Live TV

Situacija je ozbiljna! Stručnjaci savetuju na šta da obratite pažnju ako sada podižete kredit (VIDEO)

Podeli vest

Gosti Info - jutra su bili ekonomista Goran Puzić, urednica u Informer dnevnim novinama Marija Majstorović Lučić i bankar i finansijski konsultant Vladimir Vasić koji se uključio u program putem video linka

Stručnjaci su saglasni da kamate divljalju i da je izvesno da dužnike od septembra se očekuju veće rate. 

Vladimir Vasić, kaže da  je situacija u vezi sa kreditima zaista ozbiljna. Kako navodi, nakon mnogo godina povoljnih kredita, inflacija je učinila svoje.

- Mora da se vodi restriktivna mnonterna politika. Novac je trenutno vredniji ali i skuplji. Mi usporavamo potrošnju... Inflacija jeste počela da se spušta ali ne dovoljno brzo. Referentna kamatna stopa će biti sigurno biti povećana još jednom ili dva puta. Zato treba uzimati kredit samo ako je potreban. Trenutak je za racionalno pošanje, naših 100.000 dinara na početku godine i na kraju godine ne vrede isto - kaže Vasić.

On navodi da je ključ da se građani osećaju "komotno" kada izmiruju svoje obaveze.

- Već sledeće godine bi mogli da očekujemo relaksaciju i da dođemo u situaciju da uzimamo povoljnije kredite. Nadamo se da će centralne banke snižavati referentu kamatnu stopu - kazao je Vasić.

U četvratak će Evropska banka saopštiti referntnu kamatnu stopu, kaže urednica Informer TV Marija Majstorović Lučić.

- Euribor diktira Evropska centralna banka i na to banke ne mogu da utiču. Kameta raste za po 0,20 odsto. U najgoroj situaciji su oni koji su tek podigli kredite. Nekima su rate skočile i za 60 odsto! Imamo primere, da oni koji su plaćali ratu 290 evra,  sada izdvajaju za nju 460 evra! Ima onih koji su podigli dugoročni kredit od 30.000 evra za kupovinu neke nekretnine, a sada kako stoje stvari će vratiti preko 70.000 evra! Definitivno, kriza najviše pogađa one koji su podigli kredite u evrima sa promenljivom kamatnom stopom - kaže Majstorović Lučić.

Ekonomista Goran Puzić navodi da unazad dve godine referentna kamatna stopa skače.

- Situacija u svetskoj privredi nije dobra. Samim tim kriza koja se dešava u Evropi se po automatizmu preliva i kod nas. Ne slažem se sa kolegom Vasićem da će referentna kamatna stopa da se smanji sledeće godine. Deluje mi da će doći do stvaranja multipolarnog sveta. Čini mi da će u narednih godinu dana - dve cene kredita skočiti. Moj savet je da se ne uzimaju krediti, eventualno revloving krediti. Dugoročni krediti su problem - kaže Puzić. 

Pogledajte gostovanje u celosti:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija