• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.08.2023

09:47

Bliži li nam se treći svetski rat? Ovaj mesec je presudan za kontraudar Rusije

Pedja Milosavljević

Live TV

Bliži li nam se treći svetski rat? Ovaj mesec je presudan za kontraudar Rusije

Podeli vest

Gosti Info jutra još jednom su analizirali rusko ukrajinsku krizu i za gledaoce Informer TV objasnili da li nam se bliži Treći svetski rat. Na ovu temu pričaju ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac, pilot Stevan Ignjatović i Marko Lakić, novinar Politike.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije poražen i sprema se za još veći rat? Sankcije Moskvu ne zanimaju, a iza zavese se odvija nešto mnogo ozbiljnije. Da li su borbe u Zaporožju uvertira u Treći svetski rat? I ima li kraja krvoproliću između Ukrajine i Rusije?

- U istoriji smo bili čak i bliži Trećem svetskom ratu, ali se nije tako završilo. Čak i Vašington to ne želi, ovo je samo preraspodela oružja i energije, a Zapad je naučio da bude povlašćen, pa je tu problem. Resursi su sada kod Rusa, a Zapad je naučio da pljačka, eto npr Afriku, Indiju... I smatraju da niko ne treba da bude jak do oni sami - priča novinar Marko Lakić i osvrće se na Drugi svetski rat, pa uporedio vojne vežbe i taktike sa ovim što trenutno gledamo.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Putin čeka 

Predsednik Rusije je već više od 500 dana smiren, uprkos svim provokacijama Zelenskog, ali Putin zna zašto!

- Svega desetak dana je trebao da traje ovaj rat, Moskva je naučila dosta i ima čudnu taktiku, ali nešto je izmaklo kontroli u Moskvi. Ipak, taktika im je efektna, čekaju da Ukrajinci dođu i da ih potuku. U Kijevu ne postoji glas razuma, već ih sve previše košta i to kriju kao zmija noge. Rat i dalje ide u pravcu eskalacije, Krimski most je 2,3 milijarde dolara koštao Rusiju, a Zelenski hoće da ga sruši. Ipak, Putin ostaje smiren i čeka da dođu, jer onaj koji napada najlakše bude potučen. Putin ako se naljuti, oni ako sruše mostove, Ukrajinci će moći da se kreću samo skelama i neće moći konzervu sa hranom da dostave ukrajinskom vojniku. Zelenski pokušava da eskalira rat, a svet se previše brzo menja - dodao je sagovornik.

Pojačani napadi i "samoubilačka" kontraofanziva

Miistar odbrane Ruske Federacije, Sergej Šojgu okarakteriosao napad na moskvu kao teroristički. Do kada će Putin biti miran, hoće li ga ovo isprovocirati i okončati 

- Dva drona su pogodila zgrade, to nije velika šteta, a nema ni povređenih. Problem je što je ruska PVO "prozevala", ali bila je noć, Ukrajinci su dobili i američke, engleske i stelt dronove, pa mislim da je jedan od tih dronova bio upravo taj. Pogodili jesu, Ukrajina se osokolila i kao Zelenski kako on to može da radi. Ali reakcija Moskve je mnogo žešća nego šteta, a verovatno osveta tek sledi. Dokle će biti Putin strpljiv, pa još neko vreme. Izvršen je deo mobilizacije, 800 tenkova, 300 aviona, plus 50.000 dobrovoljaca, a Čečeni su već u igri... Ovaj mesec je presudan za kontraudar Rusije. Doćiće do Harkova, Odese i tu napraviti neprobojnu liniju za bilo kakvu reakciju Ukrajine. Ovo je samoubilačka kontraofanziva, kao što je istraživački vojni centar u SAD već i sam naveo - priča Stevan Ignjatović i dodaje:

Foto: Pedja Milosavljević

 
 

- Kada krene ruska kontraofanziva, svi koji guraju Ukrajinu i taj jadni narod u smrtnu igru... Engleze to ne košta, možda poneki plaćenih koji obučava u Odesi ukrajinske vojnike. Košta ih dva, tri broda, neka oprema... Košta Ukrajinu.

Putin će se naljutiti, a tada...

Rusija ima sa čim da krene, ume i može, ali nisu Rusi u problemu posle krize, najviše je EU i to zbog ekonomije.

- Kada je počela kriza u Ukrajini, govorio sam da je Putin pobedio koronu. Odjednom je to zaboravljeno, a to nam je sve Zapad plasirao. Dosta je tu politike, a tri su stvari osnovne: stvaranje unipolarnog sveta, energetika i finansije. Vrlo je jednostavno, kratkoročni pobednici su SAD i Rusija, Kina ide slabim, sporim, uzlaznim korakom i jača, biće najjača ekonomska sila 2026. godine, a EU je najveći gubitnik. Jedna Nemačka ima proteste, tinja nezadovoljstvo, mnogo gube u ekonomskom smislu. EU ne zna šta radi trenutno, pa treba posmatrati izlazak Velike Britanije iz EU kao dobar potez - priča naš sagovornik, Zoran Bingulac i nastavlja:

Foto: Pedja Milosavljević

 

- Najveći gubitnici nisu Ukrajinci, već Nemci, što je čudno jer su oni mudri. Već se ostvaruje. Ukrajinska kriza može da se završi na tri načina, da se sada stane je prva. Drugu je objasnio i Henri Kisindžer, a treća je upotreba nuklearnog naoružanja. Provokacije su teške, ali to ne ide baš tako.

Do 1. okrtobra mora nešto da se promeni, a koji je drugi način završetka rusko ukrajinske krize, što će verovatno biti scenario koji ćemo gledati, šta su rekli naši sagovornici pogledajte na Informer TV.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija