• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.08.2023

17:52

Da ne mrze Srbe, Hrvati ne bi postojali! Vjerica Radeta objasnila suštinu zločinačke akcije "Oluja"

Zoran Sinko

Live TV

Da ne mrze Srbe, Hrvati ne bi postojali! Vjerica Radeta objasnila suštinu zločinačke akcije "Oluja"

Podeli vest

Članica SRS Vjerica Radeta, novinari Informera Nenad Matejić i Goran Todorović, predsednik srpske lige Aleksandar Đurđev, gosti su specijalne emisije na Informer TV "Oluja" - Zločin bez kazne!

Prošlo je 28. godina od zločinačke operacije "Oluja" u kojoj je proterano oko 280.000 Srba, a ubijeno je i nestalo više od 3.000 ljudi, dok je spaljeno i više od 22.000 kuća.

Oluja utiče na identitet

Identitet kroz kulturu sećanja je od suštinskog značaja, a Srbija je pokaza da dobar deo naše nacije nije preboleo "greške prema nama" i da ćemo na kraju, uvek se truditi da dođemo do istine.

- U neposrednoj prošlosti ovo je bila ogromna tragedija koja je uticala na našu naciju, a ne samo Srbe koji su izbegli. Brojka je daleko veća, samo preko 80.000 Srba koji su izbegli, naselili su Australiju, pa u narednim godinama treba utvrditi broj. Moramo se oslanjati na istinu, a razni centri moći nam je osporavaju. Zahvaljujući predsedniku Vučiću, istina je danas zastupljena, a to će obeleženo biti danas u Prijedoru i izuzetno je važno za naš identitet. Naša nacija tako pokazuje da znamo kakav smo pakao prživeli i šaljemo poruku da to više nećemo dozvoliti. Izuzetno je važno negovati kultutu sećanja. Ali, takođe, mnogo dece iz ovih kolona je na letovanju u Hrvatskoj, ali mi kao nacija ne smemo da zaboravimo ovu ružnu situaciju, pa je važno šta prenosimo našim pokolenjima - počeo je Đurđev i naglasio:

Foto: Zoran Sinko

Aleksanda Đurđev

- Stvar jeste takva, ali u regionu svi kaskaju za nama, iako su proterali toliko Srba! A sve zahvaljujući našem predsedniku!

Beba u koloni

Roditeji su preneli našem Goranu priču koju su doživeli, imao je samo četiri godine kada su izbegli. Seća se perioda kada su izbegli, a perioda u samoj "Oluji" slabije. Ipak, Goran gaji kulturu sećanja iz priča sa kojima je rastao.

- Roditelji su živelu u Donjem Hrastovcu, kuća nam je bila prva do štaba za izveštavanje. dobili su dojavu da svi odjednom moraju da krenu i napuste Hrvatsku. Samo su rekli da ništa ne nosimo,  baka je otišla traktorom, deda autom, tata je ostao na ratištu... Stigli smo u Prijedor, nismo znali gde je tata, gde su baba i deda, a nakon toga je dolazio kamio, svi su se prepoznavali, tražili svoju porodicu. Prešli smo granicu, uglavnom su upućivali narod na Kosovo, mi smo imali porodicu u Beogradu. Vi kada izbegnete nemate ništa, ni kašiku - priča novinar Informera Goran Todorović svoje iskustvo i dodaje da je njegovu porodicu na kraju prihvatio pop iz Sente, a otac je ubijao golubove kako bi prehranio njega i sestru.

Foto: Zoran Sinko

Gosti u studiju Informera

Mas pokret 

Šahovnica i slovo "U", mržnja Hrvata prema Srbima... Hrvati sa tom mržnjom rastu, mi ne smemo to da smetnemo sa uma jer će nam se desiti svaki put nova "Oluja".

- Ja bih volela da skrenem pažnju svima koji su došli, da su došli iz Republike Srpske Krajine. Hrvati, da nema u njima mržnje prema Srbima, oni ne bi postojali. Ustaše su divljale i u moje vreme, mi smo Srbi iz Livna. Prisustvovala sam liturgiji Svetih mučenika Livskih, 600 ljudi poklano, od malih do starih. slavmi ih danas kao svece... Kada su Hrvati to uradili, poubijali su u mom mestu pse i mačke, da ništa srpsko ne bi ostalo. U Livnu sam 24 godine živela i gledala tu mržnju - priča Radeta, pa nastavlja:

Foto: Zoran Sinko

Vjerica Radeta

- Kada se desio mas pokret, dolazim u školu, svi sede. I svi drže ruku, zagledam, na svakoj sat sa šahovnicom i slovom "U". Tako je krenulo... Hrvati odgajaju decu da treba da mrze Srbe. Ako zaboravimo, vratiće nam se, ne treba da mrzimo kao oni, ali niošto ni da zaboravimo. Inače su posledice "Oluja". Tako nešto ne sme da se zaboravi! 

"Stani kreni" taktika

Da li je mogla da se spreči "Oluja"? Tadašnja vlast to nije uradila, a srpskoj naciji je ostala živa rana.

- Bio sam na poslu, radio u novinama. Mediji su bili pod kontrolom tadašnje vlasti, ali to što se desilo sa srpskim narodom u Krajini je istorijska greška. Uvek ćemo se pitati šta se to desilo i zašto? Ko god da je bio na vlasti, zar da ne ode da brani taj narod? Vojska je bila potkopana, vladalo je rasulo, u tom trenutku su nas nadigrali. Neprijatelji su na nadvadali, pucali su po golorukom narodu. Svedočili smo povlačenju naroda, vojska se raspada, čak je i Banjaluka bila ugrožena. Nije se znao kraj toj akciji. Vojska koja se tamo borila nije znala šta je potpisano, nije znalo da l ida se bore ili da se povuku, "stani kreni taktika" - priča Nenad Matejić.

Celu emisiju pogledajte na Informer TV i Srbi, ne zaboravite da gajite kulturu sećanja, ma koliko bolno bilo!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17