• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.08.2023

09:33

Srpski putnici neće prolaziti pasoške kontrole! Divac otkrio kakve promene slede na beogradskom aerodromu! (VIDEO)

Informer TV

Live TV

Srpski putnici neće prolaziti pasoške kontrole! Divac otkrio kakve promene slede na beogradskom aerodromu! (VIDEO)

Podeli vest

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac u gostovanju na Informer TV govorio je o stanju i preduzetim merama na aerodromu "Nikola Tesla".

Gužve, brojna kašnjenja, otkazani letovi, nagomilali koferi... Sve ovo moglo je da se zatekne na aerodromu "Nikola Tesla" ove sezone. Imali smo rekoran broj letova, kao i veliki broj putnika, a mnogi od njih su svedoci stanja koje se može uočiti na svim evropskim aerodormima.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac kaže da je najveći problem na aerodromu nastao usled nesavesnog i neodgovornog rada opratera koji je zadužen na beogradskom aerodormu. 

- Jedan od razloga zbog čega je došlo do kolapsa je što se operater nije dobro pripremio za povećan broj letova, iako su bili obavešteni na vreme. Problem je nastao u manjku radne snage za utovar i istovar prtljaga. To su okolnosti na koje smo mogli da utičemo, država je formirala radnu grupu i zahvaljujući tome aerodrom je dobio nove radnike. Imali smo oko 3.500 prtljaga koji je zaostao. Mi smo prošle nedelje imali problem, jer su putnici iz Nemačke došli bez kofera, znači i u Nemačkoj je problem.  Imamo direktne letove za Ameriku, Kinu i Dubai, i tu se stvara problem. Mnogi dolaze u Beograd da bi uzimali letove dalje, a ukoliko kasne letovi za Beograd, lančano kreće svuda problem - kaže Divac.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Divac ističe da je avio saobraćaj lančana reakcija i da ukoliko kasni let koji je povezan, kasniće i ostali. 

- Avio saobraćaj je lančana reakcija, ukoliko negde avion kasni, kasniće i drugi letovi koji su povezani. Poslednjih dana imamo manje problema, zbog povećanog broj zaposlenik. Imamo situaciju kada 15 aviona istovremeno slete, to je oko 1500 putnika odjednom na aerodromu - ističe Divac.

Srpski državljani neće prolaziti pasošku kontrolu

Ivan Divac kaže da će se uvesti poseban izlaz za državljane Republike Srbije uz pomoć kojeg će se izbeći pasoška kontrola, i samim tim naši državljani neće upadati u gužve.

- Imaćemo jedan novitet. Uskoro će biti otvoreni novi gejtovi, tačnije izlazi koji će važiti samo za naše ljude. To znači da će srpski državljani moći sami da očitaju lični dokument prilikom prelaska granice. Znači oni neće prolaziti pasošku kontrolu i neće ulaziti u gužve, što će im značajno biti olakšati prolazak na izlaz ili gejt gde poleću - otkrio je Divac.

Divac ističe da je na aerodromu "Nikola Tesla" najveći problem manjak radne snage koji je uslovljen lošim uslovima za rad, kao i malim platama. 

- Ovakvu situaciju nismo imali, da ovakva gužva bude na aerodromu. Ministar i ja smo bili u iznenadnoj kontroli i zatekli smo katastrofalne uslove. Njihov izgovor za manjak radne snage je bio da je otvoren konkurs konstantno, ali uslovi rada su katastrofa, a plate male. Mi na aerodromu imamo traktore za prtljag koji su stari 50 godina! Aerodrom se još uvek gradi, i to je sve stvaralo lančani problem - kaže Divac.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Pomoćnih ministra kaže da je operater na beogradskom aerodoromu iskoristio situaciju i nelegalno iznajmio prostor parkinga jednoj autoperionici. 

- Imamo situaciju da je na aerodoromu napravljena autoperionica, i to je operater izdao taj prostor. To je nesvakidašnje. Njihov propust je što su oni dali njima taj prostor, bez prethodne procedure. Njima je dat aerodrom da upravljaju njime, a ne da rade šta oni hoće! - kaže Divac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija