• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: InformerTV

10.08.2023

13:38

Svako četvrto dete u Srbiji gojazno! Od septembra će osnovci imati fizičko 5 puta nedeljno! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Svako četvrto dete u Srbiji gojazno! Od septembra će osnovci imati fizičko 5 puta nedeljno! (VIDEO)

Podeli vest

Učenici osnovnih škola koje su uključene u sklop pilot projekta, imaće pet puta nedeljno imati čas fizičkog, a đaci srednjih škola četiri puta, predviđeno je pilot-projektom "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo", koji je napravilo Ministarstvo prosvete Srbije.

Učenici će 5 puta nedeljno imati fizičko u školama. Ovo neće važiti za sve škole, već samo za one koje su uključene u sklop pilot projekta "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo". Gosti koji su pričali o ovoj temi bili su Saša Plećević poznatiji kao Doktor Filgud, fizioterapeut Milomir Trišović, novinarka Informera Katarina Odalović i njena ćerka Maša.

Saša Plećević poznatiji kao Doktor Filgud je naveo da savremeno društvo pati od nekretanja, nepravilne ishrane kao i previše konzumiranja zdrave hrane.

- Deca u današnje vreme mnogo više provodi vreme u sedećem ili ležećem položaju. Postoje tri vrste bolesti savremenog društva hipokinezija što označava ne kretanje, nepravilna ishrana i ortoreksija tj. opsesija zdravom ishranom. Ljudima i kada se desi nešto sa zdravljem, odlaze u bolnicu, a kada se oporave nastavljaju opet po starom - kazao je Saša Plećević i dodao:

Foto: Zoran Sinko

 

Svako četvrto dete u Srbiji je gojazno i nažalost često se javlja dijabetes kod mladih - zaključuje Doktor Filgud.

Fizioterapeut Milomir Trišović ističe da gojazna deca mogu biti maltretirana i izlagana ismevanju u školi, što dovodi do psiholoških problema.

- Moj predlog je da se uvede ambulanta u školama i da se postave stručnjaci, kao što su lekari psiholozi, nutricionisti, fiozioterapeuti. Psihološki problemi utiču na razvoj dece, gojazna deca mogu da budu maltretirana u školi i izlagana ismevanju. Gojazna deca mogu biti maltretirana i izlagana ismevanju u školi, što dovodi do psiholoških problema i to puno utiče na razvoj te iste dece - kaže Trišović.

Foto: Zoran Sinko

 

Novinarka Informera Katarina Odalović govori o tome da su deca previše izlagana telefonima, umesto da provode vreme napolju.

- Deca su nam non-stop na telefonima, nekad je bilo normalno da se ode do parka i boravi napolju. Sve kreće od roditelja, oni moraju da shvate da je bitno da se deca i mladi bave sportom. Moramo da napravimo neke promene ako želimo da nam deca budu zdrava - objasnila je Katarina Odalović.

Maša Odalović učenica drugog razreda kaže da jedva čeka novi sistem u školi.

- Od septembra krećem da se bavim gimnastikom i jedva čekam u školi fizičko pet puta nedeljno - rekla je učenica Maša Odalović.

Foto: Zoran Sinko

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija